Glamour met een knipoog

Hoe werd Taylor Swift de rijkste vrouw ter wereld? 'Het is niet alleen het geld dat ze verdient'

Taylor Swift haalt Rihanna in en wordt de rijkste vrouwelijke muzikant ter wereld! De 34-jarige zangeres had volgens Forbes een nettowaarde van $1,6 miljard. Een flinke prestatie, maar hoe doet ze dat?

Taylor Swift bij de MTV Video Music Awards

De popster verdiende vorig jaar oktober 1 miljard dollar, grotendeels dankzij The Eras Tour en haar onlangs opgenomen albums. Taylor Swift is een van de weinige muzikanten die deze financiële prestatie volbrengt met alleen muziekreleases en optredens. En die bijzondere prestatie levert niet alleen háár wat op, maar ook de rest van de vrouwelijke muziekindustrie.

Slimme keuzes

Taylor opende The Eras Tour in Arizona in maart 2023. Ze reisde die zomer door de VS en rondde de eerste etappe van de tour af in augustus 2023 in Los Angeles. Ze begon in februari aan haar internationale tournee en zal haar optredens in december afsluiten. De tour zelf zal naar verwachting 1,5 miljard dollar opleveren, afhankelijk van de ticketprijzen. Daarnaast koos de zangeres ervoor om haar concertfilm alleen in de bioscoop uit te brengen. Taylor Swift: The Eras Tour ging in première op 13 oktober 2023 en bracht tijdens het openingsweekend 92,8 miljoen dollar op.

Tech girl

De popster is erin geslaagd geld binnen te halen, terwijl andere artiesten het moeilijk hebben in het nieuwe streamingtijdperk. "Taylor bevindt zich in een unieke positie als het gaat om het genereren van inkomsten met haar talent. In een tijdperk waarin artiesten miljoenen hebben verloren - terwijl de verkoop van albums plaatsmaakte voor digitale downloads - surft ze feitelijk mee op de technologiegolf" vertelde brandingexpert Doug Eldridge aan FOX Business.

Transformatie van de muziekindustrie

"Taylor heeft de muziekindustrie voor vrouwelijke artiesten getransformeerd", zegt Dr. Sonja Stribling, gepensioneerd majoor van het Amerikaanse leger en auteur van het komende boek From the Battlefield to the Boardroom. "Het is niet alleen het geld dat ze verdient, wat erg belangrijk is, maar ze creëert een pad dat andere mensen kunnen volgen", vertelde Dr. Stribling.

Geschiedenis schrijven

"Ik weet zonder enige twijfel dat zij en Beyoncé hierover een gesprek hebben gehad, omdat ze de weg vrijmaken voor anderen om te volgen. Zij zijn de eersten van velen – vooral voor vrouwen – die het voortouw nemen. Het gaat dus niet alleen om de status van miljardair, maar Taylor staat op het punt de geschiedenis in te gaan van het stellen van hoge doelen die anderen willen bereiken."

En ze laat het er zo simpel uitzien... Terwijl slechts 1% van de muziekindustrie zal bereiken wat Taylor Swift nu bereikt.

Celebrity
  • Fox business, the Guardian
  • NL Beeld