De herfst is officieel aangebroken. Buiten wordt het sneller donker, de bladeren kleuren oranje en rood, en de eerste plensbuien zijn alweer gevallen. Maar dat is juist dé perfecte reden om het binnen gezellig te maken! Of je nu lekker onder een dekentje op de bank kruipt of met vrienden geniet van een borrelplank vol lekkers, deze heerlijke herfstige cocktails brengen je gegarandeerd in de juiste sfeer.
1. Jim Beam Apple High Ball
Wat je nodig hebt:
- IJsblokjes
- 20 ml Jim Beam Apple
- 80 ml bruiswater
Zo ga je te werk: Vul een hoog glas met ijs en voeg de Jim Beam Apple en bruiswater toe. Garneer met een citroenschijfje of een kaneelstookje en je kunt direct genieten van deze herfstige cocktail!
2. Warme appeltaart 43
Wat je nodig hebt:
- 50 ml Licor 43
- 150 ml appelsap
- 1 kaneelstokje + snufje kaneelpoeder
- Geklopte slagroom
Zo ga je te werk: Doe de appelsap samen met het kaneelstokje in een steelpannetje, en zet dit op laag vuur. Verwarm de appelsap, maar zorg dat het niet kookt. Roer de Licor 43 door het warme mengsel. Verwijder het kaneelstokje, en schenk het drankje in een mooi cocktailglas.
Maak de cocktail af met slagroom, en besprenkel met kaneelpoeder. Garneer eventueel met een schijfje appel. Genieten maar!
3. Pumpkin Spice Moscow Mule
Wat je nodig hebt:
- IJsblokjes
- 50 ml wodka
- 1 el pompoenpuree
- 2 gram pompoenkruiden
- 120 ml gemberbier
Zo ga je te werk: Doe het ijs, de wodka, de pompoenpuree en pompoenkruiden in een cocktailshaker, en shake tot alles goed koud is. Schenk in een koperen mok met ijs en top af met het gemberbier.
4. Bareksten Pumpkin Gimlet
Wat je nodig hebt:
- IJsblokjes
- 50 ml Bareksten Botanical Gin
- 20 ml pompoenpuree
- 20 ml citroensap
- 10 ml kaneelsiroop
Zo ga je te werk: Doe alle ingrediënten in een shaker, en shake tot de cocktail goed koud is. Double strain je drankje een coupe met ijs. Garneer eventueel met een kaneelstokje en een plakje gedroogde pompoen voor een échte herfstvibe!
5. Appelcider Aperol Spritz
Wat je nodig hebt:
- IJsblokjes
- 90 ml appelcider
- 30 ml Aperol
- 90 ml prosecco
- scheutje bruiswater
- ter garnering: kaneelsuiker, schijfje appel
Zo ga je te werk: Dip de randen van je glazen eerst in een beetje water of citroensap, en haal vervolgens door de kaneelsuiker. Vul vervolgens met wat ijs, de appelcider, Aperol en prosecco bij. Maak af met een scheutje bruiswater, en decoreer met een schijfje appel.
6. Chai Espresso Martini
Wat je nodig hebt:
- IJsblokjes
- 50 ml wodka
- 50 ml koffielikeur (bijv. Kahlúa)
- 50 ml espresso
- 30 ml chai siroop
Zo ga je te werk: doe de wodka, Kahlúa, espresso en chaisiroop in een cocktailshaker met ijsblokjes. Shake krachtig totdat de shaker koud aanvoelt en de ingrediënten goed gemengd zijn. Schenk de cocktail door een zeefje in een gekoeld martiniglas. Bestrooi naar smaak met een paar koffieboontjes of een vleugje gemalen kaneel.
7. Pumpkin Spice White Russian
Wat je nodig hebt:
- IJsblokjes
- 1 speculaaskoekje
- 0,5 tl honing
- 45 ml koffielikeur (bijv. Kahlúa)
- 40 ml wodka
- 0,5 tl pumpkin spice kruiden (of speculaaskruiden)
- 45 ml slagroom
Zo ga je te werk: Verkruimel de koekjes en leg de kruimels op een bord. Wrijf de randen van je cocktailglas in met een beetje honing, en dip in de koekkruimels.
Schud de koffielikeur, wodka en pumpkin spice in een shaker met ijs. Schenk door een strainer in je glas, en voeg wat ijsklontjes toe. Maak af met de slagroom, en serveer.
Cheers!
- Kookfans, Typhoon Hospitality
- Adobe Stock