Maakt het leven mooier

Het is Nationale Koffiedag: dit zijn de voordelen van koffie drinken

Koffie drinken is gezonder dan we denken. Zo blijkt koffie wonderen te doen voor je huid én kan het helpen met gewichtsverlies. Maar het ene bakje troost is het andere niet. De manier waarop je je koffie drinkt, maakt hét verschil.

koffie

Wat een kopje koffie precies doet voor je gezondheid, is al jaren onderwerp van discussie. Toch is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat koffieconsumptie allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Goed nieuws voor de koffieliefhebbers onder ons! Deze Nationale Koffiedag zetten we de meest opvallende pluspunten op een rijtje.

Stralend huidje

Misschien wel de fijnste bijkomstigheid: cafeïne zou ons velletje jong en strak kunnen houden. Cafeïne is namelijk een bron van antioxidanten die ervoor zorgen dat de grote vijand van onze huid, vrije radicalen uit UV-straling, worden gebonden. En dat zorgt weer voor minder celveroudering. Antioxidanten werken overigens ook ontstekingsremmend, daarmee verkleinen ze het risico op chronische ziekten. Dubbele winst!

Hoofdpijn

Cafeïne staat erom bekend dat het onze bloedvaten wijder maakt. Goed nieuws, want dat zorgt voor een lagere bloeddruk. Daarmee voorkom je dat je spieren zich aanspannen en nauwer worden, wat helpt om hoofdpijn te verlichten. Veel koffie - meer dan 3 kopjes per dag - kan echter een prikkel worden voor hoofdpijn. Niet overdrijven, dus!

Gewichtsverlies

Verschillende stoffen, crèmes en andere producten die helpen bij het afvallen, bevatten cafeïne. Het wondermiddel zorgt er namelijk voor dat ons lichaam sneller vet verbrandt op natuurlijke wijze. Zwarte koffie is daarvoor overigens wel de beste keuze. Door melk en suiker toe te voegen, maak je je opkikker een stuk minder gezond voor je lijf.

Bescherming

Een grootschalig onderzoek dat in 2018 werd uitgevoerd door het Amerikaanse National Cancer Institute toonde een verband aan tussen een hogere koffieconsumptie en een lager sterftecijfer aan kanker, beroertes en hart- en vaatziekten. Wow! Een ander onderzoek in het tijdschrift van de American Heart Association heeft óók nog eens aangetoond dat koffie, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten, een cardioprotectief effect kan hebben. Dat betekent dat het je hart actief beschermt.

Af en toe een kopje koffie: hartstikke gezond! (Beeld: Adobe Stock)

Skinny bitch

Wat je toevoegt aan je koffie kan wél gevolgen hebben voor je gezondheid. Jammer, want zo'n hippe latte met karamel-smaak en slagroom is soms wel heul erg lekker... Gelukkig bestaan er tegenwoordig de zogeheten healthy versies met plantaardige of magere melk en suikervrije siropen. Een prima alternatief, mocht je de heuse caloriebom. Maar de gezondste versie blijft dus een zwart bakkie pleur.

Food & health
  • Nescafe, Beau Monde archief, Fortune
  • NL Beeld