Glamour met een knipoog

Sarah Ferguson blikt terug op heftige periode: 'Dacht dat ik dood zou gaan'

Deze week stond er een bijzonder uitstapje op de agenda voor hertogin Sarah Ferguson. De ex-echtgenote van prins Andrew kreeg namelijk een nieuwe rol bij de organisatie Prevent Breast Cancer. Een belangrijk goed doel, dat bovendien een heel persoonlijk randje heeft voor de Duchess of York.

Sarah Ferguson bij haar bezoek aan Manchester, oktober 2024.

Deze week kreeg Sarah Ferguson, de hertogin van York, er een bijzondere nieuwe rol bij: ze werd woensdag namelijk verwelkomd als nieuwe beschermvrouwe van de liefdadigheidsorganisatie Prevent Breast Cancer. Met de pittige periode die Fergie momenteel doormaakt, was dit natuurlijk een dag met een bijzonder persoonlijk randje voor de hertogin.

Diagnose

Ze mag au moment dan op een roze wolk zitten met het vooruitzicht dat ze binnenkort opnieuw oma wordt, maar het gaat voor Sarah Ferguson echt niet altijd over rozen. Zo kreeg ze vorig jaar het heftige nieuws dat er borstkanker bij haar was vastgesteld en begin dit jaar kwam hier een huidkankerdiagnose bij.

Hoewel ze nog niet kankervrij is, verklaarde ze afgelopen zomer wel dat ze zich nu beter voelt dan ooit. "Ik moet nog regelmatig gecontroleerd worden, en smeer nu met een crème om de opgelopen zonbeschadiging eruit te krijgen", deelde ze toen. "Ik hoef geen immunotherapie, medicijnen of chemotherapie meer, waar ik ontzettend dankbaar voor ben", legde ze destijds uit aan Hello! Magazine.

Beschermvrouwe

Sinds de onthulling van haar borstkankerdiagnose, heeft Fergie zich volop ingezet voor goede doelen die zich richten op kankerbestrijding. Als kers op de taart, werd zij afgelopen woensdag benoemd tot patron van de organisatie Prevent Breast Cancer. Hiervoor ging zij op bezoek in Manchester, waar ze gezellig keuvelde met het aanwezige medisch personeel...

Een kiekje met de hertogin? Daar wilde Sarah Ferguson best tijd voor maken! (Beeld: NL Beeld)

...maar ook een bezoekje bracht aan de iconische set van de Britse soap Coronation Street. Actrice Sally Dynevor, die vijftien jaar geleden ook te horen kreeg dat er borstkanker bij haar was vastgesteld, stond de hertogin bij.

Uiteraard was er, naast alle serieuze zaken, ook gelegenheid om een pintje te trekken in de Rovers Return Inn, de stamkroeg uit de populaire serie. Daar maakte Fergie dan ook dankbaar gebruik van!

Onder het toeziend oog van actrice Sally Dynevor tapt de hertogin een biertje. (Beeld: NL Beeld)

Angst

Tijdens haar bezoek aan Manchester, blikte Sarah ook terug op haar eigen behandeling voor borstkanker. Zo onderging ze een mastectomie, waarbij ze ook met enkele andere patiënten in aanraking kwam. Ze herinnert zich: "Een van hen vroeg me of het dan niet zo eng was als ik destijds geloofde."

"Ik reageerde: 'Nee, het is oké'," vertelt Fergie, "Ik denk dat dat cruciaal is, want er is niets ergers dan die angst. Ik voelde die angst toen ik m'n diagnose kreeg, ik was bang voor de dood. Je denkt dat je dood zult gaan. Maar dat is niet zo."

Geheel in style voegde de Hertogin hier nog aan toe dat het nu beter met haar gaat. "Het gaat erg goed nu, dank je. Als ik Gen Z zou spreken, zou ik zeggen dat ik slay." Ha! Die Fergie raakt haar gevoel voor humor duidelijk nooit kwijt.

Keep slaying, Duchess!

Royalty
  • OK Magazine, Nouveau
  • NL Beeld