Oranjes: Alle ins & outs van het Staatsbezoek aan Indonesië

Lees hier alle hoogtepunten van het Staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië.

We werden de afgelopen dagen volop getrakteerd op zoete kiekjes van het koninklijk paar, we zagen een speechende koning en de Indonesische vrouwen vonden koning Willem-Alexander "superknap". Zo, steek die maar in je zak! Lees hier alle hoogtepunten van het Staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië.

Dag 1

Het staatsbezoek begint in Jakarta met een kranslegging op het Indonesisch ereveld Kalibata ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945 – 1949). Wim-Lex bood in een speech zijn excuses aan vanwege het geweld dat tijdens deze periode gebruikt is. "Voor de geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen", aldus de koning tijdens de toespraak. "Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven."

Daarna werd in de tuin van het presidentieel paleis symbolisch een boompje gepland…

… en er werd zeer aandachtig hongerig naar een chocoshowtje gekeken. Het zijn soms nét normale mensen..

's Avonds ontmoeten ze in Indonesië wonende Nederlanders. Máxima draagt hier een gebloemde Johanna Ortiz.

Dag 2

De dag begon met een begroeting van de sultan in zijn paleis op het eiland Java.

En het Tempelcomplex van Prambanan werd bewonderd. Wat 'n plaatje!

Dag 3

De laatste dag van het staatsbezoek reist het koninklijk paar naar het Tobameer, waar ecotoerisme en waterkwaliteit centraal staan. De koning en koningin krijgen letterlijk en figuurlijk 'een warm welkom' met deze traditionele Ulos-sjaal. De Indonesische vrouwen waren geheel in extase van het koninklijk paar; waar ze de koningin "zeer mooi" vonden, konden ze hun ogen maar niet van de "knappe koning" afhouden. Bekijk het filmpje HIER terug.

Aansluitend varen koning Willem-Alexander en koningin Máxima per boot naar het eiland Samosir dat midden in het Tobameer ligt. Daar bezoeken zij Silima Lombu Eco Village, opgezet om de lokale gemeenschap de mogelijkheden van duurzaam toerisme en kleinschalige biologische landbouw te laten zien. Willem heeft een zonnig hoedje opgedaan, want tja, het is tenslotte ook 'een beetje' vakantie, nietwaar?

Hoewel Máxima genoten heeft van de afgelopen paar dagen, vindt ze het fijn om straks weer bij haar A'tjes te zijn. Zo vindt ze het vooral vervelend dat ze op dit moment (terwijl heel NL in de ban is van het huidige virus) zo ver verwijderd van ze is. "Je hebt je kinderen daar en je vrienden, en je ziet dat iedereen zenuwachtig wordt. Natuurlijk is dat erg."

Zelf hebben ze tijdens het bezoek géén handen geschud. In plaats daarvan werden er selfies gemaakt. Die moderne royals toch…

 

BRON: KONINKLIJK HUIS, TELEGRAAF, BEELD: RVD

Laatste nieuws