Huh? 10X Gekke regels waar de Britse royals zich aan moeten houden

Protocol, protocol en nog eens protocol. Het leven van een echte royal is niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn.

Protocol, protocol en nog eens protocol. Het leven van een echte royal is niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. De Britse royals hebben namelijk erg strenge regels waar zij zich strikt aan moeten houden. Bovendien zitten er tussen al die rules ook een aantal die nogal bijzonder zijn.

LEES OOK: De ongeschreven etiquette waar elke bruiloftsgast zich van bewust moet zijn

1. Verboden Monopoly te spelen

Een vreemd, maar echt bestaand feit is dat er in Buckingham Palace geen gezellig potje Monopoly mag worden gespeeld. In een ver verleden was ooit gebleken dat het er te boosaardig en gemeen aan toe zou gaan. Prins Andrew, hertog van York, bande het spel sinds 2008 uit het paleis omdat de leden van de koninklijke familie zich te hard inleefden en vaak té competitief werden. 

2. Verboden aan te raken

Het is een bekende regel dat je nooit een royal zomaar aan mag raken, tenzij zij de eerste stap zetten. Deze regel ontstond al in de Middeleeuwen, toen koningen en koninginnen nog als goden werden gezien. Om duidelijk te maken dat de royal geen stap onderneemt om bijvoorbeeld handen te schudden met iemand anders, houden ze hun clutch met beide handen stevig vast. Vooral Kate Middleton zien we dit vaak doen.

Maar in 2009, tijdens een bezoek van Michelle Obama aan Buckingham Palace, werd de regel overtreden. Michelle legde namelijk haar arm om The Queen heen. “Ik deed wat ik instinctief altijd doe wanneer ik me verbonden voel met iemand, namelijk mijn gevoelens veruitwendigen. Dus sloeg ik liefdevol mijn arm rond haar”, schreef de voormalige first lady in haar memoires over de bewuste ontmoeting. “Misschien had ik niet het juiste gedaan in Buckingham Palace. Maar ik deed tenminste iets menselijks.”

3. Keer de Queen nooit je rug toe

De Amerikaanse president Trump heeft ook al eerder een regel van het Britste koningshuis overtreden. Hij liep namelijk voor de Queen, waardoor hij de rug keerde naar haar. Het zou een teken zijn van onbeleefdheid en respectloosheid.

4. Zitten als een royal

Ook tijdens het zitten heb je je als royal aan regels te houden. De zithouding wordt ook wel de 'Duchess slant' genoemd. Daarmee verwijzen ze naar Kate Middleton, die in het openbaar steeds haar benen schuin naar een kant duwt en de enkels kruist, maar ook de andere royals, zoals Meghan en koningin Elizabeth doen het!

5. Rouwkleding bij de hand

Wanneer de royals op reis zijn, zullen ze altijd een zwarte set kleding bij zich moeten hebben. Deze regel is ontstaan toen de vader van koningin Elizabeth overleed terwijl ze op reis in Kenia was en ze voordat ze uit het vliegtuig stapte, moest wachten totdat er een zwarte outfit werd gebracht. Hoewel dit een trieste regel is waar ze zich aan moet houden, is dit noodzakelijk omdat de royals zich altijd op een passende manier moeten kunnen kleden als er zich in de familie of land van bestemming een sterfgeval voordoet.

6. Eten

Kreeften, krabben, mosselen en garnalen zijn allemaal verleden tijd. Waarom? Ze zouden mogelijk besmet kunnen zijn met hepatitis A. En wanneer de royal familie gezamenlijk een vorkje aan het prikken is, zullen ze de koningin goed in de gaten moeten houden. Niemand begint zijn maaltijd voordat de Queen haar eerste hap genomen heeft, en niemand eet meer nadat zij haar laatste hap doorgeslikt heeft. 

7. Vast gelede volgorde van verschijnen

De koninklijke familie moet lopen in de volgorde van troonopvolging. De huidige volgorde is: koningin Elizabeth, prins Charles, prins William en hertogin Kate, prins George, gevolgd door prinses Charlotte en zijn jongere broer prins Louis, dan prins Harry en hertogin Meghan. Zelfs prins Philip moet een paar stappen achter zijn vrouw koningin Elizabeth lopen!

8. Slapen

Wanneer er een logeerpartijtje bij de koningin plaatsvindt, zal iedereen moeten wachten met het sluiten van de ogen, voordat koningin Elizabeth slaapt. Gelukkig staat ze er niet om bekend een enorm feestbeest te zijn, die tot in de late uurtjes doorgaat. Wel vragen we ons af hoe ze nu controleren wanneer de koningin écht slaapt.

9. Allen gedoopt in hetzelfde jurkje

Alle baby's worden gedoopt in dezelfde outfit, namelijk een satijnen jurkje. Het is een replica van het jurkje dat Queen Victoria liet maken voor haar eerste kindje tijdens de doop. Inmiddels hebben al meer dan 60 kids het gedragen. In 2015 is het originele jurkje opnieuw nagemaakt, om het te blijven gebruiken. #Cute!

10. Bruidsboeket 

De bloemen voor het bruidsboeket komen speciaal uit de tuin van koningin Victoria. De tuin is al 170 jaar oud, dus tel maar na hoeveel bruidsboeketten er al zijn gemaakt met de royal bloemen. 

BEELD: BSR

Laatste nieuws