‘Déze Japanse prins wordt ooit keizer’

De nieuwe Japanse keizer is afgelopen week ingehuldigd, nu rust de vraag: Wie is de kroonprins?

Lees ook

De nieuwe Japanse keizer is afgelopen week ingehuldigd, nu rust de vraag: wie is de kroonprins? Wij hebben het antwoord voor je.

LEES OOK: Pracht & Praal: Máxima schittert op Japans gala

Dertien jaar geleden werd zijn geboorte groots gevierd in Japan. De keizerlijke familie kent namelijk alleen maar vrouwelijke prinsessen. Prins Hisahito zal ooit het stokje van zijn oom, Keizer Naruhito, overnemen, maar hij mag voor nu even kind zijn. De jongen is dertien jaar oud en gaat nog naar de middelbare school. Eentje voor kinderen van rijke ouders én er is beveiliging. Dat laatste is zeker nodig, want de prins was ooit slachtoffer van een nare situatie

Veel is er niet bekend over de prins, wel is bekend dat hij grondig wordt voorbereid op het keizerschap. Er wordt met name op speechen geoefend en hij wordt subtiel ingezet tijdens werkbezoeken. Verder is hij een rustige jongen, net zoals zijn oom. "Hij voelt de druk om ooit keizer te worden. Hij is de enige mannelijke opvolger in de keizerlijke familie (vrouwen worden in Japan geen keizerin) en maakt het daarom onmogelijk voor hem om 'het' niet te doen."

Troonopvolger

Hisahito is het derde kind en de enige zoon van prins Fumihito van Akishino en prinses Kiko, en het jongste kleinkind van oud-keizer Akihito. Zijn naam betekent 'sereen en deugdzaam', in intieme kring wordt hij Yuyu genoemd. Hisahito heeft twee oudere zussen: prinses Mako en prinses Kako. In 2006 was hij het eerste jongetje dat binnen de keizerlijke familie van Japan werd geboren sinds zijn vader in 1965. En omdat volgens de Japanse opvolgwet meisjes om onverklaarbare redenen geen keizerin mogen worden, komt Hisahito als eerste in aanmerking als beoogd troonopvolger. 

Prinses Aiko

Tenzij er een enorme moderniseringsslag wordt gemaakt door de regering en keizer Naruhito, wordt zijn enige kind – prinses Aiko – overgeslagen in de opvolging. En zal haar neefje Hisahito keizer worden. Dat klinkt onrechtvaardig, maar misschien is het voor Aiko wel een blessing in disguise. Ze zal meer vrijheid hebben, mogen studeren en binnen de beperkingen van het strenge Japanse hof min of meer een eigen leven kunnen hebben. Al zal het vast ook verwarrend en een beetje zuur zijn om straks als de dochter van de keizer op een zijspoor te worden geschoven.   

 

 

BRON: NOS, BEELD: BSR AGENCY, IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook