Raakt prinses Märtha Louise haar titel kwijt?

Koning Harald wil niet dat zijn dochter casht op haar status.

Lees ook

Het Noorse hof is bezig met 'een regeling' over hoe de titel van prinses Märtha Louise wel of niet kan worden gebruikt.

Märtha Louise is een geboren Koninklijke Hoogheid. Naarmate haar werk alternatiever en zweveriger werd, liet ze op eigen verzoek het koninklijke deel vallen en liet het bij Hare Hoogheid. Zo stond ze iets verder van de Kroon en had ze meer vrijheid om het werk te doen dat ze wilde doen.

Maar nu haar relatie met sjamaan Durek Verrett heeft geleid tot een commerciële tournee waarbij de prinsessentitel wel degelijk werd ingezet voor marketingdoeleinden, is daar veel kritiek op en grijpt haar vader in. "Op dit moment kan ik niet zeggen hoe ver we in de dialoog zijn, maar we proberen wel tot een regeling te komen," zegt koning Harald tegen zender NRK. Op de vraag of de kwestie schadelijk is voor het koningshuis, was Zijne Majesteit overigens vrij laconiek: "Nee, niet echt."   

De vermoedelijke uitkomst zal zijn dat Märtha-Louise haar titel niet meer gebruikt bij alles wat riekt naar commercie. Al zou dat wel een tegenvaller zijn, want een spirituele prinses zijn trekt toch wat meer aandacht dan een gewone mevrouw die zich voor dit soort zaken interesseert.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Princess Märtha Louise (@princessmarthalouise) op

Ze zou ook nog kunnen afzien van titel om als gewoon burger van alle vrijheid te genieten, maar dat komt slechts zelden voor. De Japanse prinsessen worden na een huwelijk met een burger zelf automatisch burger. En Carl Johan, prins van Zweden, gaf zijn titel op om te kunnen trouwen met journalist Kerstin Wijkmark.

In de meeste gevallen geven royals alleen hun hoogste titel op of zien ze af van hun rechten op troonopvolging met behoud van een (lagere) titel. Het ligt niet in de verwachting dat Märtha Louise binnenkort door het leven zal gaan als mevrouw Glücksburg, zo gek is ze nu ook weer niet. En met Durek? Gaat het nog altijd lekker! 

 

Foto's © Kongahuset, Durek Verrett, BSR Agency

 

Laatste nieuws

Zie ook