‘Volgend staatsbezoek koningspaar naar India’

En daarna door naar Japan? Het zou zomaar kunnen.

Lees ook

Het is nog niet officieel bevestigd, maar de NOS meldt dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in oktober een uitgaand staatsbezoek aan India zullen afleggen.

Ierland, waar ze vorige week waren, was hun achttiende staatsbezoek, India wordt dus het negentiende. Taj Mahal Alert! Een staatsbezoek wordt afgelegd door het staatshoofd van een land aan het staatshoofd van een ander land, zo meldt het Koninklijk Huis. Een staatsbezoek is vanuit protocollair perspectief het hoogste bezoek dat tussen twee landen kan plaatsvinden. Het heeft als doel de goede relatie tussen landen te bevestigen en verdiepen, het wederzijds begrip te versterken en mogelijkheden tot verdere samenwerking te onderzoeken.

In 2007 waren Willem-Alexander en Máxima ook al officieel in India. Ze vergezelden in dat jaar de toenmalige koningin Beatrix op haar staatsbezoek. Eerder waren ze er privé: de Oranjes vierden er met de hele familie de eeuwwisseling en Máxima was mee, als de vriendin van Willem-Alexander die ze in april 1999 had ontmoet. 

'De koningin vroeg voortdurend: 'waarom is je haar toch nat?'

'Het was heel leuk, maar wel moeilijk', zei ze tegen haar Nederlandse juf Hanny Veenendaal die er later een stukje over schreef in het AD. 'Nederlanders zijn behoorlijk kritisch, ik werd als nieuwkomer tegen het licht gehouden. Iedereen kreeg last van 'Delhi Belly' (buikgriep) en ik werd wagenziek. Mijn haardroger ging ook nog kapot. Toen ik hem in het stopcontact stopte, blies hij op. Het voltage was te hoog. De koningin vroeg voortdurend: 'waarom is je haar toch nat?'"

Later bezocht Máxima India diverse malen in haar hoedanigheid als speciaal pleitbezorger van de VN, waaronder vorig jaar nog.

En werd ze er veelvuldig met een bindi versierd.

Eerder bewees Máxima al bij een Indiaas festival in Nederland er beeldig uit te zien in een sari, dus een staatsbezoek aan India is vanuit fashionable oogpunt hoe dan ook een opwindend vooruitzicht. En ja-haa, we weten dat het om de inhoud gaat (eyeroll).

Het zou zo maar kunnen dat de koning en koningin hun bezoek aan India combineren met een tussenstop in Japan. Op 22 oktober wordt in dat land de nieuwe keizer Naruhito (hier met ZM in 2015) feestelijk ingehuldigd. De officiële ceremonie had plaats in mei, in oktober wordt het wat uitbundiger gevierd en daarbij worden bevriende buitenlandse staatshoofden verwacht. 

 

Foto's © ANP, BSR Agency 

Laatste nieuws

Zie ook