Oranjes kabbelen Dag 2 in Ierland door

Een harp, een bibliotheek, een gastenboek. Hmm.

Lees ook

De tweede dag van het staatsbezoek aan Ierland verliep zonder noemenswaardige hoogte- of dieptepunten en dat leek de koning niet heel erg te vinden.

Afgaand op de eerste foto's van de dag had Zijne Majesteit niet al te best geslapen of knallende koppijn. Maar goed, de show must go on dus het programma begon…

…met een ontvangst door de Lord Mayor van Dublin. In het Mansion House tekende het Koninklijk Paar het gastenboek van de stad.

De burgemeester en de koning hielden een korte toespraak.

Vervolgens bracht het paar een bezoek aan Trinity College Dublin en de wonderschone bibliotheek van de universiteit. Er volgde een rondleiding door de Long Room waarbij werd stilgestaan bij de Ierse Proclamatie voor onafhankelijkheid uit 1916 en de Brian Boru Harp, het nationale symbool van Ierland.

Speciale aandacht ging uit naar de historische Nederlandse Fagel-collectie. Deze werken zijn sinds 1802 onderdeel van de bibliotheekcollectie van Trinity. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Trinity College Dublin werken samen aan de ontsluiting van de Fagel collectie. Afgaand op ZM mocht ie nergens aankomen en het komt ook niet vaak voor dat de Oranjes zo ferm achter een fluwelen koord worden gehouden.  

Er was vervolgens een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Ierland en met minister-president Leo Varadkar.

Enige frisse lucht – het was een opknappertje! – bood de National Botanic Gardens, waar een presentatie was over Nederlands-Ierse samenwerking op het gebied van kennisinnovatie en verduurzaming in de landbouw.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima boden in de avond aan Ierse autoriteiten en gasten een contraprestatie aan. Het Nederlands Dans Theater (NDT) danste moderne balletten in het Bord Gáis Energy Theatre, waarna een receptie plaatsvond. De tweede dag van het staatsbezoek is gewonnen door de das van de Ierse president – hoe leuk is dit stel? Zie mevrouw Higgins nog even dansen, onderaan de post van gisteren! 

En na het Zweedse volkslied van gisteren blijft de verwarring bij de Ieren toch groot over de Nederlandse bezoekers. Toch: goede das. 

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook