Back-up Queen: zó gaan Camilla en Kate het doen

Zowel Camilla als Kate zijn zich aan het voorbereiden op hun toekomstige rol.

Als iets de afgelopen weken geruisloos duidelijk werd, was het wel dat de Queen kan rekenen op hertoginnen Camilla en Kate, om haar in stijl te vertegenwoordigen.

Zowel Camilla, hertogin van Cornwall, als Kate / Catherine, hertogin van Cambridge, zullen ooit koningin-gemalin worden. Dat is een beetje anders dan wat de huidige Queen is, die is staatshoofd, zoals ook kroonprins Charles en prins William dat ooit zullen zijn.

Maar als hun partners krijgen Camilla en Kate natuurlijk wel een belangrijke rol in het geheel. En in mei en juni werd opeens heel duidelijk hoe deze fulltime royals die aanstaande rol zullen gaan invullen.

Camilla was ooit de meest gehate vrouw van Engeland, omdat ze het 'sprookje' van Charles en Diana zou hebben verwoest. Sinds haar huwelijk met Charles, inmiddels veertien jaar geleden, heeft het publiek haar op een andere manier leren kennen.

Ze is menselijk en hartelijk, Charles is altijd happy als ze in de buurt is en Camilla pakt iedereen in met haar tongue-in-cheek gevoel voor humor.

Van zichzelf is Camilla niet iemand die dolgraag in de spotlights staat, maar ze heeft geaccepteerd dat het erbij hoort en geïnvesteerd in zaken die belangrijk zijn voor de beeldvorming: een vaste kapper, goede couturiers, een kamenier die er lol in heeft om dit soort dingen – waar Cam zelf niet overmatig in geïnteresseerd is – te regelen.

Als aanstaand koningin zal ze vooral dienend zijn, zoals ze ook nu al steun en toeverlaat is.

Maar ook, binnen de beperkingen van haar rol, warm en spontaan.

Zoals ze met de veteranen van D-Day omging – kudos.

De hertogin van Cambridge is van een andere generatie: het gemak waarmee ze over emoties praat en hamert op het belang van de ontwikkeling van kinderen is helemaal van nu (Camilla weet niet beter of de nanny zorgt voor de kinderen).

Zo progressief als haar beleid rondom de kleine Cambridge'jes is (nanny Maria zal niet snel overwerkt raken), zo klassiek is haar stijl: meer dan Camilla neemt Kate liever geen risico's.

En ze beschikt over een zelfbeheersing die zich kan meten aan die van de Queen: tijdens de opzwepende preek van de Amerikaanse priester gedurende het huwelijk van prins Harry en hertogin Meghan werden de meeste Windsors, Camilla incluis, onrustig en giechelig en waren koningin Elizabeth en hertogin Kate de enigen die onpeilbaar in de plooi bleven: geen slechte eigenschap voor het ambt van Kate's toekomst. Check even op 0.58 de side-eye die ze Camilla geeft: priceless.  

Voor iemand die erg verlegen is, is Kate sinds haar huwelijk in 2011 een eind gekomen, met dank aan logopedie en heel veel oefenen op spreken in het openbaar. Vooral na de geboorte van prins Louis is ze gegroeid in haar rol en handelt ze opeens met een zelfvertrouwen dat eerder niet te zien was.

Het was te zien aan de lol die ze had in het maken van haar droomtuin voor de Chelsea Flower Show, waarbij ze er niet voor terugschrok de beoogd troonopvolger in zijn goede pak in een hol te sturen. That's the spirit! 

Maar het zit ook in de waardigheid waarmee ze de Beating Retreat (een militair concert in de aanloop naar Trooping the Colour) bijwoonde. Het was voor het eerst dat ze de Queen in haar eentje op zo'n belangrijk moment vertegenwoordigde. En het bewijst dat ze al die belangrijke familieordes van verdienste recentelijk niet voor niets kreeg. 

Trooping The Colour maakte duidelijk dat de toekomst van de Windsors in veilige handen is. En hertogin Meghan? Als iemand in staat is te shinen als vliegende keep, is zij het wel.  

 

Foto's © ANP, BSR Agency, The Royal Family

Laatste nieuws