OMG, prinses Juliana had écht een halfbroer!

Er is weer eens een onecht kind uit de royal kast gerold.

Er is eindelijk bewijs dat koninklijke schuinsmarcheerder prins Hendrik naast de buitenechtelijke kinderen die al bekend waren nog een zoon verwekte: Pim Lier.

Prins Hendrik was de man van koningin Wilhelmina. Samen kregen ze één wettelijk kind: prinses Juliana (1909-2004), de moeder van prinses Beatrix en de oma van koning Willem-Alexander.

Dat de prins buitenechtelijke kinderen had, was bekend. Wilhelmina (rechts)  betaalde na zijn dood zelfs het onderhoud van zijn minnaressen. Maar van één kind kwam nooit hard bewijs op tafel: Pim Lier (1918-2015).

Lier (rechts) werd in 1918, negen jaar na zijn halfzus Juliana, in Scheveningen geboren als Albrecht Willem Wenneker, buitenechtelijke zoon van de weduwe Mien Abbo-Wenneker. Prins Hendrik zou haar ontmoet hebben bij zijn masseur die praktijk hield in een huis waar zij woonde. In 1919 huwde luitenant Jan Derk Lier met Mien Wenneker, waarbij hij Pim erkende als zijn zoon. Lier senior zou hiervoor volgens Pim Lier honderdduizend gulden ineens en een maandelijkse vergoeding van duizend gulden hebben ontvangen – een vermogen in die tijd (die vergoeding werd overigens al snel gehalveerd).

De ware afkomst van De Lier (links zijn vader, prins Hendrik) werd al in 1979 onthuld, maar nooit hard bewezen. Dik van der Meulen, biograaf van koning Willem III en Multatuli, en Pim Lier-expert, kreeg toegang tot het dossier van het Nationaal Archief en publiceerde de resultaten in het Historisch Nieuws. " Er is een brief waarin Hendrik zwart op wit stelt dat Lier zijn zoon is," zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Ook blijkt uit het archief hoe het Koninklijk Huis deze kwestie uit de publiciteit hield. Er werd fors voor betaald. Daar ligt voor mij ook de betekenis van deze kwestie: geruchten over dit soort affaires zijn er genoeg, maar nu hebben we het eindelijk zwart op wit. Zo gingen koningshuizen dus met buitenechtelijke escapades van hun leden om.”

Volgens Van der Meulen staat nu onomstotelijk vast dat in 1918 geboren Pim Lier de zoon is van prins Hendrik. Ook twee latere kinderen van Mien Wenneker zijn mogelijk verwekt door de prins-gemaal, maar daarvoor ontbreken de schriftelijke bewijzen. In het geval van Pim zijn die er wel: zijn verfrommelde geboorteakte, een briefje van Hendrik zelf en de betalingen die de prins aan de moeder verrichtte.

Pim, jurist en procureur, wilde als lid van de Koninklijke Familie worden erkend, maar zover is het nooit gekomen. In 1984 sloot hij zich op aanraden van zijn echtgenote aan bij de Centrumpartij, waar hij twee jaar later alweer vertrok. In 1987 werd hij door de rechtbank in Den Bosch tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar veroordeeld wegens faillissementsfraude en de moord op zijn 59-jarige echtgenote. Naar eigen zeggen had hij zijn vrouw de 'sociale afgang' willen besparen die zou volgen als de fraude aan het licht zou komen. "Volstrekt ten onrechte, zeggen zijn kinderen," aldus Van der Meulen. "Die vrouw was ernstig ziek. Volgens hen ging het om euthanasie.” Na zijn vrijlating deed Lier er alles aan om uit de publiciteit te blijven. Hij stierf in 2015, op 96-jarige leeftijd, in Almelo.

 

Foto's © ANP, BSR Agency 

Laatste nieuws