Engeland gered, raafjes geboren in de Tower

Het zijn eerste kuikens in dertig jaar die in het fort zijn geboren.

Nieuwe premier, totaal verdeeld land, Brexit – het Verenigd Koninkrijk gaat niet heel lekker. Maar er is ook goed nieuws: er zijn jonge raafjes geboren in The Tower of London.

En dat betekent dat het land vooralsnog gered is, volgens een oude legende dan. Hoewel raven meestal worden gezien als een onheilspellend voorteken, is in Engeland juist de afwezigheid van raven een probleem. Zouden de raven vertrekken, dan valt eerst de Tower en daarna het koninkrijk.

Om die reden vaardigde Charles II in de 17de eeuw het decreet uit dat er altijd minimaal zes raven in de Tower moeten wonen. De huidige Raven Master Chris Skaife heeft er zelfs een paar extra "als reserve".  De man neemt duidelijk geen risico met volk en vaderland: hij onderhoudt er negen en met de vier kuikens erbij nu even dertien. De vogels vliegen vrij rond en zijn erg aan hem en zijn smakelijke hapjes gehecht, vooral Merlina is een echte shopstopper.  

Trotse jonge ouders moeder Muninn en vader Huginn arriveerden eind 2018 in de Tower en Chris dacht dat ze niet op tijd gesetteld zouden zijn voor het broedseizoen in maart. Half april zag hij echter dat ze in één nacht een enorm nest hadden gebouwd waar Muninn niet uit te branden was. Een paar weken later klonk het gepiep van de kuikens, de eerste die in de Tower zijn uitgebroed sinds 1989. "Ik werk nu dertien jaar in de Tower met de raven en ken ze allemaal, dus ik voel me als een trotse vader," aldus Chris.

De kuikens werden eerst elke twee uur gevoerd door hun ouders die van Chris een compleet smorgasbord aan raveneten aangeboden krijgen (je bent een royal raaf of niet!) en zijn al gegroeid van 8 cm tot 30 cm. Ook beginnen hun glanzende zwarte veren door te komen, maar het gaat nog wel een jaar duren voor hun roze snavels zwart worden. Momenteel wonen ze in bij Chris.

Eén van de kuikens blijft in de Tower bij de rest van de ravengroep en aangezien ze uit het ei zijn gekomen op St. George's Day (de feestdag van de nationale beschermheilige) zal zijn of haar naam George of Georgina worden. De andere drie worden losgelaten of aan dierentuinen geschonken.

Het kan zijn dat ze in vrijheid in de buurt blijven, want het leven rond de Tower is goed: een excellent buffet, uitstekende dierenartszorg, een mens met humor die voor hen zorgt en veel toeristen die nog wel eens een snack laten vallen: de raven worden er stokoud.

 

Lees ook: Hoe zit het met de raven van de Windsors?

 

Foto's © The Tower of London

Laatste nieuws