Baby Sussex: zó houdt hertogin Meghan zelf de regie

Buckingham Palace hobbelt onhandig achter de feiten aan.

Lees ook

Het moet de hertogin van Sussex worden nagegeven, ze weet precies wat ze wil en hoe ze het voor elkaar moet krijgen.

Meghan wilde geen officiële 'royal bevalling' en heeft kans gezien om op alle denkbare manieren de regie te houden, zelfs toen haar thuisbevalling niet doorging.

Het is knap, zeker als het in de omgeving wemelt van de cameraploegen en pers, ongezien met een escorte naar een ziekenhuis te rijden. Daar in het diepste geheim te bevallen. En al lang en breed weer thuis te zijn met de nieuwe aanwinst als de rest van de wereld nog denkt dat je ongeduldig op de bank naar je dikke buik ligt te kijken.

Daarvoor moeten protocollen worden gebroken, zwaailichten worden verwijderd en anonieme auto's worden gebruikt, nog even afgezien van de discretie van het ziekenhuispersoneel die moet worden afgedwongen. Frogmore Cottage ligt links bovenin, de rit ging gewoon over de openbare weg. 

Alles rondom de komst van Baby Sussex werd bepaald door prins Harry en Meghan. Die graag alles en iedereen op afstand houden, behalve als ze media-aandacht nodig hebben.

Na wat het paleis met hun Royal Wedding had meegemaakt zou dat niemand daar nog moeten verbazen. Denk maar aan de buitengewoon glamoureuze verlovingsfoto's die in niets leken op de klassieke die altijd in of voor Buckingham Palace worden genomen. Maar toch hobbelde Buckingham Palace gisteren onhandig achter de feiten aan.

Op het moment dat het paleis met het bericht kwam dat de bevalling was begonnen, was Baby Sussex allang geboren. En op het moment dat de ezel met de officiële aankondiging van de geboorte op het voorplein van Buckingham Palace werd geplaatst, leek dat niet erg zinvol meer, gezien het feit dat de Sussex'jes het nieuws al uren eerder op Instagram bekend hadden gemaakt.

Zelfs over het mediamomentje van de trotse vader was nagedacht. Niet bij Frogmore Cottage, zelfs niet eens bij Frogmore House, maar ver daar vandaan bij Windsor Castle stond Harry de pers te woord, voor een paar vredig meekijkende paardjes van de Queen. Hij meldde het een en ander, maar niets steekhoudends en wimpelde vragen vriendelijk af: "De naam wordt op een gepast moment bekend, foto's volgen later, zoals gepland."   

Het dwingt bewondering af hoe ze bepalen hoe ze worden gezien, waar ze voor staan en hoe ze hun leven willen leiden. Aangezien Harry nooit enig initiatief heeft getoond om hier zelf mee aan de slag te gaan, kunnen we er gevoeglijk vanuit gaan dat het Meghan is die de toon en het tempo van het Merk Sussex bepaalt en dat professioneel aanpakt.

Of ze er altijd mee zal wegkomen is de vraag, je kunt publiciteit, privacy en meelevende mensen niet naar wens uit- en aanzetten. Het is voor iedereen, zowel het paleis als voor de media, wennen. Maar voor nu, rond de komst van hun eerste kind? Well played, duchess.

 

Foto's © ANP, BSR Agency, met dank aan Sarah Vine

Laatste nieuws

Zie ook