Oranjes: geld, armoede, rampen, proost!

Brabant had niets te klagen, qua Oranjedichtheid.

Lees ook

Er zijn wel eens weken van de Oranjes geweest die wat zonniger onderwerpen afhamerden. Gelukkig was er ook nog bier!

MAANDAG

Koningin Máxima opende, als erevoorzitter van de organisatie Wijzer in geldzaken, de Week van het Geld in Breda. Het basisonderwijs in heel Nederland besteedt deze week aandacht aan goed leren omgaan met geld. Het was de eerste keer dat ze weer in het openbaar trad na haar operatie en ze leek weer aardig de oude.

DINSDAG

Koning Willem-Alexander heeft samen met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een werkbezoek gebracht aan de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Het bezoek was gewijd aan brandweer, rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Prinses Laurentien praatte intussen in Den Haag met kinderen en ervaringsdeskundigen tijdens de lancering van de Alliantie Kinderarmoede. Liefst negentig partners ondertekenden een convenant om samen de kinderarmoede in Nederland aan te pakken. Volgens de alliantie groeien in Nederland 378.000 kinderen en jongeren op in armoede, dat is 1 op de 9 kinderen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#metarun @asicseurope #asics New trainers in!! Special design #excited

Een bericht gedeeld door Pieter-Christiaan van Oranje (@pcvanoranje) op

En prins Pieter Christaan is echt de Kim Kardashian van de koninklijke familie, qua product-placements.

WOENSDAG 

De koning was op Terschelling en Ameland en aan zijn nette pak te zien was hij er niet om uit te waaien. ZM – hij houdt van lekker opschieten – bezocht er zes burgerinitiatieven en coöperaties die zich kenmerken door duurzame en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. De eerste stop was Reddingstation Paal 8 van de KNRM dat volledig wordt bemand door vrijwilligers.

ZM had prachtig weer uitgekozen voor een dagje chopperen tussen de Wadden.

En laat het gerust aan de royal specialist over om dit op te merken!

Op de Tigerstelling werd de koning rondgeleid en sprak hij met initiatiefnemers en vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud. 

Op Ameland bezocht Koning Willem-Alexander Zonnepark Ameland. De 23.000 panelen op dit park produceren op jaarbasis genoeg elektriciteit voor alle Amelander huishoudens.

In Hollum werd vervolgens een bezoek gebracht aan een juttersschuur van één van de leden van Juttervereniging Ameland. De vereniging telt zo’n 300 leden en is in 1991 opgericht. Sinds jaar en dag zijn de jutters op het eiland betrokken bij het schoonhouden van het Amelandse strand, zoals na het overboord slaan van de containers van het schip MSC Zoë.

Prins Bernhard mag in zijn handjes knijpen, want Zandvoort rolde de rode loper uit om de Grand Prix naar zijn circuit te kunnen halen. De Zandvoortse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel van het college van B&W om vier miljoen euro uit te trekken om de organisatie van de grote prijs mogelijk te maken. Het geld is bedoeld voor onder meer verkeersmaatregelen.

DONDERDAG 

Koningin Máxima proostte in Lieshout op de start van de viering van driehonderd jaar Bavaria. De Brouwerij is onderdeel van familiebedrijf Swinkels Family Brewers, dat momenteel door de zevende generatie Swinkels wordt geleid.

Het bezoek was reuze 'Oranje Boven!' en er was onder meer aandacht voor de familiegeschiedenis van de brouwerij en lokale betrokkenheid, maar ook voor de toekomst van het bedrijf en duurzame initiatieven en innovaties in binnen-en buitenland.

Wij hadden uitsluitend oog voor HM, die ook lekker even haar giga-oorbel, hóppa, onder het witte mutsje had gepropt. 

's Avonds was Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex van prinses Margarita, te zien in het programma 'Iedereen had het erover'. Het gaf een ontluisterend inkijkje in zijn leven: "Ik heb niets meer." Oh dear.

VRIJDAG

Zijne Majesteit begaf zich weer eens onder een systeemplafond om aan een zielloze vergadertafel aan te schuiven, maar het was voor een goed doel. Hij bezocht in Zoetermeer het project Samen Sterk, een samenwerking tussen Stichting Jong Perspectief en Humanitas Zoetermeer.

Samen Sterk zet zich in voor gezinnen die in complexe situaties ondersteuning nodig hebben van vrijwilligers. Het project zorgt ervoor dat ouders even ontlast worden in de opvoeding en dat kinderen een maatje krijgen die ze een steuntje in de rug biedt en de aandacht geeft die ze thuis missen.

De Koning bracht het bezoek in zijn hoedanigheid als beschermheer van het Oranje Fonds. En had er een oranje das bij aangetrokken. Toch aardig.

ZATERDAG

En daarna was het duidelijk Caturday. Cheers!

 

Foto's © PPE Agency, Koninklijk Huis, ANP

Laatste nieuws

Zie ook