Oranjes: wind, water en een knap kasteel

De koninklijke kernactiviteiten speelden zich af in Kampen, Harderwijk en Apeldoorn.

Lees ook

Productie draaien, watermanagement, luchtvaart en geschiedenis – Zijne Majesteit moet in zijn sas zijn geweest met zijn agenda deze week: allemaal zaken die zijn persoonlijke interesse hebben.

MAANDAG

© Jeroen van der Meyde / RVD

In het weekoverzicht mogen we graag weeklagen over de Oranjeloze maandagen en guess what? Dit is wat ze dan 's ochtends doen! De koning, koningin (en vaak schuift ook prinses Beatrix aan) bespreken binnengekomen verzoeken en uitnodigingen met hun adviseurs. Dat doen ze in de wekelijkse Secretarievergadering waar alle lopende zaken aan bod komen. Hier wordt de agenda voor een groot deel bepaald. Deze foto komt uit het Jaaroverzicht 2018 van het Koninklijk Huis, voor wie nog eens lekker wil terugblikken.

's Middags dook koningin Máxima op in Bazel #royaleconome.

En prinses Laurentien was samen met staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bij de Nationale Werkconferentie Digitaal Samenwerken in Beeld en Geluid in Hilversum.

Grappig is dat een van de onderwerpen nu net was dat je je smartphone eens wat vaker moet wegleggen. Anyway, HKH had het leuk met vlogger Kalvijn en ze droeg uiteraard iets groens. That's our girl!

DINSDAG

Surprise! Koning Willem-Alexander bezocht onaangekondigd twee bedrijven in Harderwijk 'in het kader van de Nederlandse maakindustrie'. Hij ging eerst op bezoek bij meubelstoffeerderij Joustra Stoelverzorgers, een sociale onderneming waar mensen met een functionele beperking werkzaam zijn.

Aansluitend bezocht hij AWL-Techniek, een internationaal bedrijf voor geautomatiseerde verbindingsoplossingen. "De Nederlandse maakindustrie kent enerzijds ambachtelijke bedrijven die al decennialang vernieuwen en anderzijds nieuwe ondernemingen met innovatie in hun DNA," aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. "Zij ontwerpen en produceren halffabricaten en eindproducten in zeer uiteenlopende sectoren en zijn soms mondiaal leider in nichemarkten."

En prinses Mabel zat in New York. Nice.

WOENSDAG

In Paleis Noordeinde was ZM druk met staatshoofdelijke zaken. Zo ontving hij de ambassadeur van de Republiek Oezbekistan, Z.E. Dilyor Khakimov…

… en de ambassadeur van de Republiek Sierra Leone, Z.E. Samuel Tamba Musa om hun geloofsbrieven aan te nemen.

Er was een huishoudelijke mededeling.

En prinses Mabel was druk met Girls Not Brides en andere nobele zaken.

DONDERDAG

Voormalig Royal Watermanager Willem-Alexander nam officieel het Reevediep in gebruik.

De nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer is de afronding van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Op de terugweg maakte hij een tussenstop in Amsterdam bij de viering van ‘100 jaar luchtvaart in Nederland’ in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Daar zag hij, in een fikse Hollandse bries, een Boeing 777-300 onder begeleiding van vier F-16’s laag over Amsterdam vliegen.

En hij had ook nog even een moment voor de demonstranten die tégen vliegen zijn. KLM, NLR-Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en GKN Fokker bestaan in 2019 alle drie honderd jaar. Zij starten de viering van hun jubilea met een gezamenlijk evenement in het teken van een duurzame toekomst van de Nederlandse luchtvaart.

En het was heel toepasselijk dat de Royal Piloot, die nog altijd zijn vlieguren maakt, daar bij was. Bonus is dat we weer eens een van onze favoriete foto's van de koning kunnen laten zien.

Hij sloeg er ook nog een herdenkingsmunt en als hij zo kijkt, vermoeden wij altijd vuige binnenpretjes bij ZM. Waar we álles over zouden willen weten. 

Prinses Margriet, hier met Caroline Groot, was in Apeldoorn aanwezig bij een bijeenkomst van Grenzeloos actief en bij de finales van de wereldkampioenschappen Para-cycling. De prinses is erelid van het internationale Paralympische Comité.

En prinses Mabel blééf maar nobele dingen doen…

…tot ze – weer terug in Londen – zich verbaasde over het Britse Parlement en de Brexit-toestanden.

VRIJDAG

Historicus Willem-Alexander was aanwezig bij de viering van het 60-jarig jubileum van de Vereniging van docenten Geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN).

De viering vond plaats tijdens het Nationaal Geschiedenisonderwijscongres op op Slot Loevestein in Poederoijen, wat hiervoor een beeldige locatie was.

Omdat koningin Máxima "een kleine, geplande medische ingreep heeft ondergaan, moet ze nog even rust houden," meldt de RVD. Beterschap!  Volgende week zou ze weer aan het werk kunnen gaan…

…maar ze was dus niet samen met Willem-Alexander bij NLdoet. Liggen koninginnen ook onder een plaidje op de bank ten paleize? Is Zwitserland niet Privékliniek CS? Vanwaar de geheimzinnigheid gezien het feit dat er eerder bijvoorbeeld open werd gedaan over haar nierbekkenontsteking en hersenschudding? Nu zijn we bezorgd…

Goed, de koning was dus druk met kruiwagens…

…en bleek niet van suiker te zijn. NLDoet is de grootste landelijke vrijwilligersactie die jaarlijks georganiseerd wordt door het Oranje Fonds.

De Koning hielp mee met het inrichten van een sprookjestuin voor kleine kinderen bij kinderboerderij De Veenweide in Soest.

Ook andere familieleden deden hun best: prinses Beatrix, prins Constantijn, prins Bernhard en Prinses Annette hielpen mee met het sorteren…

…en schoonmaken van muziekinstrumenten bij het magazijn van Stichting Instrumentendepot Leerorkest in Huizen.

Hier was duidelijk rekening gehouden met het slechte weer en serieus: we kunnen Constantijn en zijn moeder niet lang genoeg zien poetsen.

ZONDAG

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Met de mannen. #familytime #dehollandse100 @lymph_co @thialfheerenveen

Een bericht gedeeld door Bernhard van Oranje (@bernhardvanoranje) op

De Van Vollenhovens waren druk…

Met de Hollandse100, de fundraiser van prins Bernhard. Topfitte broer Pieter Christiaan was er uiteraard bij.

 

Foto's © ANP, PPE Agency, Koninklijk Huis, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook