Het ketogeen dieet: wat is dat nu precies?

Het ketogeen dieet is behoorlijk populair in 2019.

Lees ook

Het ketogeen dieet is bij verschillende celebrities behoorlijk populair in 2019. Maar, is dit dieet echt zo anders als de diëten die we al kennen? En wat is er precies uniek aan het ketogeen dieet?

| ADVERTORIAL |

LEES OOK: René Froger hoopt voor de zomer vijftien kilo lichter te zijn

Om je direct verder te helpen, zetten we hier de voor- en nadelen van het ketogeen dieet onder elkaar. Daarnaast laten we zien wat het dieet precies inhoudt.  

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet dat uit weinig koolhydraten bestaat. Het is daarentegen rijk aan eiwitten, vet en groente. Het doel is dat het lichaam vet zal verbranden. Het ketogeen dieet wordt gezien als een afvalmethode dat vrij zwaar is om uit te voeren. Tegelijkertijd wordt het als zeer effectief gezien. Het is niet toegestaan om veel koolhydraten te eten, deze moeten geschrapt worden. Het dieet bestaat voor 80% uit vette producten, 20% bestaat uit eiwit- en koolhydraatrijke voeding. Soms wordt er gekozen voor een verhouding van 90% / 10%. Als je minder koolhydraten inneemt, zal het proces sneller gaan en komt het lichaam snel in de zogenaamde ketose terecht. Dit is beter voor het succes van het dieet. Ketonen die tijdens dit proces vrijkomen, worden in het bloed teruggevonden. Een product dat ontstaat tijdens het verbranden van lichaamsvet. Het lichaam zit in een ‘ketogene toestand’ als er veel ketonen in het bloed worden gevonden. Van oudsher is ketose een onderdeel van de stofwisseling. Bij ketose is het echter opmerkelijk dat het lichaam niet meer voor het verbranden van koolhydraten kiest. Er worden continu vetten verbrand. Niet alleen vet uit voeding wordt verbrand, ook lichaamsvet. Ketose komt voor als iemand gewicht verliest. Ook kan het zo zijn dat ketose ongewild ontstaat. Bij diabetici en zwangere vrouwen gebeurt dit.

Het ketogeen dieet is in eerste instantie niet bedacht om af te vallen. Men kreeg in de jaren 20 het advies om dit dieet te starten wanneer er moeilijkheden met epilepsie waren. Men schijnt met dit dieet minder last van aanvallen te krijgen. Het wordt nog steeds toegepast om dit effect te bereiken. Men weet niet precies hoe het komt dat het ketogeen dieet aanvallen vermindert. Bij jonge kinderen met epilepsie is dit het meest doeltreffend.  

Voor- en nadelen van het ketogeen dieet

Het grote voordeel is dat je veel groente, vetten en eiwitten mag eten.. Denk aan vlees, vis, noten en noem het maar op! Door de variatie aan ingrediënten zijn er tal van recepten te vinden.

Naast de voordelen zitten er ook nadelen aan het ketogeen dieet. Een veelvoorkomend verschijnsel is een slechte adem. Dit is een typerend verschijnsel voor iemand die met het ketogeen dieet bezig is. Ook kan er energiegebrek ontstaan of kunnen er problemen zijn met de vertering. Een gebrek aan energie heeft te maken met het feit dat het voor het lichaam lastiger is om energie uit vet te halen. Later in het proces is het eenvoudiger voor het lichaam, het weet dan beter met ketonen om te gaan.

Bij www.happyhealthy.nl kun je alles over het ketogeen dieet vinden.

Laatste nieuws

Zie ook