Koningin Rania: ‘Je draagt je titel, de titel draagt jou niet’

Vier koningskinderen opvoeden, het valt nog niet mee.

De koningin van Jordanië praat in Harper's Bazaar Arabia uitgebreid over haar werk, maar ook over hoe ze twee prinsen en twee prinsessen opvoedt.

"Zoals elke moeder wil ik dat mijn kinderen gelukkig zijn, tevreden zijn en uitgedaagd worden," zegt ze over kroonprins Hussein (24), prinses Iman (22, hieronder rechts), prinses Salma (18, hieronder links) en prins Hashem (15).

"Maar ik wil ook dat het fatsoenlijke mensen zijn. Als ouders zijn we erg beschermend ten opzichte van onze kinderen en staan we snel klaar om voor hen te zorgen, maar ik denk dat het belangrijk is dat ze al jong leren hun eigen behoeften en die van anderen in balans te houden. Of het nu gaat om een pestkop aanspreken op zijn gedrag of speelgoed delen, dat zijn dingen die je ze jong wilt meegeven."

Prins of prinses voor je naam hebben, maakt het niet altijd gemakkelijk om een 'gewoon' leven te leiden. "Ik wil dat ze normale kinderen zijn," zegt Rania. "Soms heb ik het gevoel dat ik tegen de stroom inzwem, want ze zijn overduidelijk royals en mensen behandelen hen soms ook zo, maar ik hamer er altijd op dat ze een identiteit moeten hebben buiten hun titel. Ik zeg: je draagt je titel, je titel draagt jou niet.' Het is meer een verantwoordelijkheid dan een privilege."

 

Foto's © Royal Court Jordan

Laatste nieuws