De Queen en het staatsbezoek waarop álles misging

Verhitte discussies in een bloedhete tent, niets menselijks is Hare Majesteit vreemd.

De Queen legde in 1980 slechts één staatsbezoek af aan het Noord-Afrikaanse land Marokko en daarbij ging zoveel fout dat er zonder moeite een royal comedy van zou kunnen worden gemaakt.

Zo moest ze eindeloos lang wachten in een zinderend hete tent in de woestijn omdat toenmalig koning Hassan was verdwenen om te overleggen met zijn koks en bij te komen in zijn caravan met airco.

Journalisten meldden dat de Queen 'zichtbaar boos was' en dat uitte door geërgerd met haar tas in de weer te zijn en met haar voet te tikken. Ze liet zich zelfs – een unicum – uit tegenover de pers: "Hou jullie camera's maar paraat, want je zou wel eens de grootste aftocht ooit kunnen zien."

Zover kwam het niet. Hassan verscheen, er volgde een verhitte discussie, de koning vertrok weer waarop de koningin berustend haar schouders ophaalde. Haar zus prinses Margaret had haar al gewaarschuwd: "Naar Marokko gaan is te vergelijken met gekidnapt worden, je weet nooit waar je heen gaat of wanneer."

Koning Hassan II (de vader van de huidige koning Mohammed VI) was een autocraat die tussen 1961 en 1999 over Marokko regeerde. Hij had al een aantal aanslagen van ontevreden groeperingen overleefd, dus het kan de man niet kwalijk worden genomen dat hij een tikje paranoïde was en nogal eens opzettelijk afweek van eerder gemaakte plannen.

Zo werden tijdens het bezoek van Elizabeth voortdurend schema's omgegooid, afspraken afgezegd en locaties gewisseld, zonder de gasten hiervan op de hoogte te stellen. Om die reden verscheen de Queen in vol ornaat bij het staatsbanket en trof een gesloten paleis aan. Ze moest een uur wachten tot de gastheer eindelijk was gearriveerd. De privésecretaris van prins Philip wist een dry martini door het autoraam aan de koningin te geven om de tijd te doden, wat erop wijst dat Philip met een draagbare bar reisde.

Deze foto is uit 1987, toen Hassan II in Engeland op bezoek was. De diplomatieke betrekkingen hadden er duidelijk niet onder geleden.  

Elders in het programma van 1980 kregen de monarchen het ook nog met elkaar aan de stok. Toen Hassan haar privésecretaris Robert Fellowes de schuld gaf van een vertraagde lunch, zei ze: "Ik zou het prettig vinden als u een andere toon aansloeg tegen mijn staf."

En toen Hassan eigengereid een bezoek afzegde aan het met Britse fondsen gesponsorde Leonard Cheshire centrum voor gehandicapten en probeerde haar mee te krijgen naar een van zijn paleizen zei ze: "In dat geval kunt u de auto hier laten stoppen, dan ga ik wel met mijn eigen beveiliging." En deed dat nog ook. That's our girl

 

Foto's © BSR Agency, Hollandse Hoogte, bron Sunday Express

Laatste nieuws