Zweden: koning Carl Gustaf maakt een uitglijder

Oh dear, het láátste wat je als monarch moet doen is cultureel erfgoed afkraken.

Het is een ijzeren royal wet: altijd positief blijven. Maar laat koning Carl Gustaf van Zweden (72) nou toch eens heerlijk eerlijk uit de hoek komen!

De Vasaloppet (Wasaloop) is een van de populairste sportevenementen van Zweden. Het betreft hier een cross-county competitie die sinds 1992 wordt gehouden en waarbij de deelnemers zo snel mogelijk 90 kilometer dienen te langlaufen. Er doen elk jaar duizenden mensen aan mee, zelfs prins Carl Philip en prinses Sofia ↓ van Zweden hebben er de afgelopen jaren al delen van gelanglauft en zijn fans.

En wat zegt hun (schoon)vader op de nationale tv? "Eigenlijk is dit heel saai," aldus Zijne Majesteit. "De Vasaloppet is het saaiste wat er is. Er gebeurt niets. Ze rennen en rennen en rennen, alleen op de laatste kilometers geven ze een beetje gas." Hoewel hij geen ongelijk heeft – naar de loop kijken is ongeveer even boeiend als verf zien drogen – heeft hij geen vrienden gemaakt met zijn uitspraak.

"De koning en onze koninklijke familie staan erom bekend dat ze unieke ambassadeurs van Zweden zijn. Maar hier staat hij niet voor ons cultureel erfgoed, de Vasaloppet ", zegt Torbjörn Nordvall, persvoorlichter van de Zweedse cross-country team. Nog even afgezien van scheve gezichten bij zijn zoon en schoondochter, vermoedelijk.

 

Foto's © Getty Images, Kungahuset

Laatste nieuws