Grappig! 20 hilarische anekdotes over de Queen & Co

Wat heeft Hare Majesteit toch tegen Birmingham?

Lees ook

De Queen als vliegtuigspotter en prins Harry's geslaagde break-out: een selectie uit 'What A Thing To Say To The Queen: A Collection Of Royal Anecdotes From The House Of Windsor' van Thomas Blaikie.

De Queen lunchte met vrienden in Windsor Castle toen er een vliegtuig overkwam. "Boeing 747," zei ze. En even later: "Dat is een Airbus." Windsor ligt vlakbij Heathrow en Hare Majesteit kan inmiddels feilloos identificeren wat er allemaal overvliegt.

Als de Imperial State Crown niet beschikbaar is (die wordt meestal tentoongesteld in de Tower of London) oefent koningin Elizabeth voor de State Opening of Parliament met een zak meel die hetzelfde gewicht heeft op haar hoofd, om weer even te wennen. Recentelijk lag de kroon overigens naast haar en droeg ze gewoon een hoed.

Tijdens een rondleiding in de National Gallery Of Art in Washington zei de koningin tegen de directeur: "Ik had graag een Monet gekocht die in Londen te koop was, maar ik kon het me niet veroorloven."

Koningin-Moeder Elizabeth vond het best opwindend om na de Royal Variety Show in 1963 The Beatles te ontmoeten. Ze vroeg waar hun volgende optreden was. "In Slough, mevrouw," zei Paul McCartney. "O, dat is vlak bij ons!" antwoordde ze verrukt.

Lady Diana was in 1981 nog maar net verloofd met de prins van Wales toen ze het parket in de Music Room van Buckingham Palace al verpestte. De oorzaak? Tapdanslessen.

De Queen verzamelt pepermolens. Een van haar favoriete exemplaren, gekregen van een vriend, is er eentje van plastic op batterijen, uit een Italiaans restaurant. Als je om de peper te malen aan zijn hoofd draait, gilt hij met een vet Italiaans accent: 'Your-a breaking-a my neck!'

Als kind schonk Elizabeth ooit een potje inkt over haar hoofd uit frustratie dat haar Franse lessen uit niets anders bestonden dan rijtjes werkwoorden uitschrijven.

"Alsjeblieft, geef me een opdracht!" smeekte prins Harry als kind (wel iets ouder dan hier), verkleed in camouflage, aan een van de beveiligers van Kensington Palace. "Ga je tante maar zoeken," zei de man die wist dan Diana's zus Jane in het paleis was. "En hier is een walkietalkie, zodat je me op de hoogte kunt houden van je missie." Dat deed Harry vlijtig, tot er een radiostilte viel. Pas na lang aandringen liet hij weer wat van zich horen, op de achtergrond was druk verkeer hoorbaar. "Waar ben je?" vroeg de beveiliger. Het was weer even stil terwijl het prinsje blijkbaar om zich heen keek. "Voor Tower Records in High Street," meldde hij toen keurig. Security verliet vervolgens met gierende banden het paleis om hem op te pikken.

Tijdens een Amerikaanse Royal Tour in de jaren vijftig waren de FBI-agenten wat al te overijverig. Eentje, gekleed in een groene avondjurk, wilde de Queen tot in het toilet volgen. Hofdame Mary Morrison sloeg haar letterlijk met haar clutch terug de gang op.

Haar eerste maaltijd als koningin (haar vader overleed toen ze een Royal Tour met prins Philip door Afrika afwerkte) nuttigde Elizabeth in het vliegtuig naar Entebbe in Uganda, vanwaar uit ze terug zou vliegen naar Engeland. Ze at wild, eend, ham, sinaasappelsaus, gekookte eieren, een salade en aardbeien met room.

Elizabeths privésecretaris schreef voor een werkbezoek een speech waarin stond: 'Ik ben erg blij vandaag in Birmingham te zijn.' De Queen streepte het woordje 'erg' door. Au!

Het dienstmeisje van de Queen Mum vond in haar prullenbak vaak bonbons met hapjes eruit. De moeder van de huidige Queen was dol op chocolade, maar niet altijd verrukt van de vulling.

Prinses Margaret, lichtgeraakt en om vele redenen een beetje van het padje, belde een vriendin en dreigde uit het raam te springen als die niet onmiddellijk zou komen. De vriendin nam meteen ongerust contact op met de Queen die niet erg onder de indruk was van de stemmingen van haar zus. "Maak je geen zorgen," zei ze. "Ze woont op de begane grond."

De Queen houdt van roerei met zalm. Een chique decoratie daarbij, gemaakt door een royal kok die afkomstig was van toprestaurant Le Gavroche van hele plakken citroen, kwam echter onaangetast retour in de keuken met de mededeling: "Dit is verspilling."

Tijdens een Royal Tour door Canada kwam zijn prins Philip zijn vrouw achterna door de gang van de trein, met valse tanden in.

De Queen raapte tijdens een jachtpartij bij vrienden geschoten vogels op voor Philip toen een mannetjesfazant uit een heg vloog en haar aanviel. Er was sprake van nogal wat bloed, een agent die een oogje in het zeil hield snelde op haar af, stortte zich op haar en begon mond-op-mond beademing in de veronderstelling dat ze neergeschoten was. Elizabeth duwde hem van haar af, maar was wel onder de indruk: ze stelde hem aan als lid van haar persoonlijke beveiliging.

Er bevinden zich geen vismessen in de koninklijke paleizen sinds Edward VII verklaarde dat die 'te ordinair' waren.

De onlangs overleden president George Bush en zijn vrouw Barbara waren goed bevriend met de Queen. Tijdens een bezoek aan Londen pakte de oud-president een klein zilveren schaaltje op drie pootjes op en vroeg zijn gastvrouw wat dat toch was. "Ik hoopte eigenlijk dat jij me dat zou kunnen vertellen," zei ze. "Want ik heb het van jou gekregen."

In Engeland verandert het profiel van de Queen op munten zeer zelden, maar in Gemenebestlanden  waarvan ze staatshoofd-in-naam is mag men graag eens een nieuwe munt slaan. Ze wordt dan altijd gevraagd een profiel van zichzelf te kiezen en volgens Mark Carney van de Bank of England kiest ze dan het minst flatterende. Dat zal ze leren!

 

Foto's © Getty Images, ANP, Royal Trust Collection

Laatste nieuws

Zie ook