Masako: ‘Ik ben onzeker, maar ik zal mijn best doen’

De kroonprinses bespreekt haar aanstaande nieuwe rol: keizerin van Japan zijn.

Lees ook

In een zeldzaam interview zegt kroonprinses Masako (55) dat ze zich 'onzeker' voelt over haar aanstaande nieuwe rol als keizerin van Japan, maar haar best zal doen om de mensen van Japan te dienen.

Masako wordt in april 2019 keizerin, als haar man, kroonprins Naruhito, zijn vader keizer Akihito opvolgt. De prinses heeft moeilijke jaren achter de rug. Voor ze de kroonprins leerde kennen, studeerde ze aan Harvard en Oxford en had ze een veelbelovende carrière als diplomaat.

Na haar huwelijk kwam ze terecht in de vrij verstikkende omgeving van het Japanse keizerlijke hof waar ze haar talenten helemaal niet kwijt kon. Het leidde tot nare depressies en een 'aanpassingsstoornis' waarmee het hof wil laten lijken alsof het Masako's schuld is dat ze een beetje moeite heeft met elke vorm van persoonlijkheid inleveren voor haar rol.

Naruhito nam het eerder voor haar op en zei in 2004 zeldzaam fel dat ze zich totaal had uitgeput om maar in het paleisleven te passen en beschuldigde de staf van het hof van 'pogingen om alles wat Masako is te ontkennen'. Hij dwong meer persoonlijke vrijheid voor haar en hun dochter prinses Aiko af die de gezondheid van zijn vrouw ten goede kwam. Verwacht wordt dat hij, binnen wat er mogelijk is in het keizerlijk huis, als keizer een moderniseringsslag zal maken, om de Chrysantentroon relevant te houden.

De laatste jaren lijkt het wat beter te gaan met Masako – hond Yuri is speciaal voor de foto gestyled – en verschijnt ze ook wat meer in het openbaar. "Ik herstel langzaam, maar zal proberen meer taken te vervullen," zegt ze. "Het stemt me gelukkig dat ik nu al beetje bij beetje meer officiële dingen kan doen." Volgens haar artsen is ze nog steeds herstellende, blijft ze onder behandeling en is het zaak haar niet te veel onder druk te zetten.

Enter keizerin worden. No pressure? Há. "Als ik denk aan de dagen die voor ons liggen, voel ik me soms onzeker in hoeverre ik in staat zal zijn wat voor de mensen te betekenen," zegt ze. "Maar ik zal mijn best doen om bij te kunnen dragen aan hun geluk." Over Akihito's laatste jaar als keizer zei ze: "Het vervult me met diepe emoties en nostalgie."

Nog even over Yuri: voor de shoot van prinses Aiko die op 1 december zeventien werd, werd hij ook in de stijl van zijn baasje gestyled. Dit is zo'n beetje de enige vrijheid die de Japanse royals hebben, naar het lijkt.  

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook