Fergie: ‘Ik vermoordde mezelf met zelfhaat’

De hertogin van York is helemaal terug en dát zullen we weten.

Laat het gerust aan de hertogin van York over om van haar hart geen moordkuil te maken, al helemaal niet als het op haar missers aankomt.

Sarah 'Fergie' Ferguson was van 1986 tot 1996 getrouwd met prins Andrew, het derde kind van de Queen. Haar ontrouw, en de manier waarop ze een schuld van meer dan 4 miljoen pond bij elkaar shopte, leidde tot hun scheiding. De hertogin schnabbelde zichzelf daarna met wisselend succes uit de schulden en bleef altijd close met Andrew.

Inmiddels is Sarah weer aardig salonfähig ("Ik ben op mijn 58ste opnieuw begonnen") en woont ze samen met Andrew in de Royal Lodge. Aan Modern Hero gaf ze een openhartig interview, met zowaar wat voortschrijdend inzicht. 

"De scheiding was mijn dieptepunt," aldus Sarah. "Ik had mezelf volledig en geheel vernietigd. Ik had mezelf vermoord. Ik moest het allemaal wel zelf over me hebben afgeroepen, hè? Zo voelde ik het toch, zelfhaat op zijn ergst. Volgens mij heb ik heel lang in mijn ego geleefd. Er is heel wat spiritueel werk voor nodig geweest om daar doorheen te breken. Ik besefte dat het allemaal draait om vergeving."

Ze zegt dat haar eenzaamheid – Andrew was veel weg met de marine – haar haar huwelijk kostte. "Zeven jaar lang zag ik hem slechts veertig dagen per jaar. Dat was heel, heel moeilijk. Het sterkte me in het idee dat ik in de steek was gelaten. We waren het er allebei over eens dat we er niet hard genoeg voor knokten om samen te kunnen blijven."

Sarah zegt 'gelukkiger dan ooit te zijn' sinds de verzoening met haar prins en noemt hen 'het gelukkigste gescheiden stel ter wereld'. Hier rijden ze gezellig met hun dochters samen naar het huwelijk van prins Harry in mei. "We zijn gescheiden, maar niet van elkaar," aldus Fergie. "We zijn volledig verenigbaar, onze trefwoorden zijn communicatie, compromissen en compassie."

"Voor mij was 23 juli 1986 (haar trouwdag) de gelukkigste dag van mijn leven," zegt ze. "Andrew is de beste man die ik ken. Wat hij voor Engeland doet is onvoorstelbaar, niemand weet hoe hard hij werkt voor zijn land."

Hertrouwen zit er echter niet in: "Ons leven samen is nu het beste ooit, het is ons sprookje. Het is moeilijk te begrijpen omdat we niet normaal zijn, maar dit is ons sprookje en we vertellen het op onze manier."

 

Foto's © ANP, BSR Agency

Laatste nieuws