13 x kroonprinses Leonor (13) als kersverse tiener

Meisjes van 13 veranderen enorm, óók als ze voorbestemd zijn om koningin van Spanje te worden.

Lees ook

Prinses Leonor van Spanje is vandaag 13 jaar geworden en daarmee een officiële puber. Al werd ook al eerder duidelijk dat ze haar schoolmeisjesfase is ontgroeid: de kroonprinses komt steeds meer in beeld.  

Zo werd haar eerste soloportret vrijgegeven door het hof.

In januari kreeg ze van haar vader koning Felipe de Orde van het Gulden Vlies, een hoge ridderorde waarmee hij wilde onderstrepen dat zijn oudste dochter de troonopvolger is en niemand anders. Het was ook voor het eerst dat ze in het openbaar een kniksje maakte voor haar vader, ook al een teken dat het menens aan het worden is (we zien het Amalia nog niet doen). 

Leonors trekken worden wat volwassener en ze krijgt steeds meer de kenmerkende Borbon-neus.

De handtekening die ze op de jaarlijkse kerstkaart van de Spanyals zette had al iets koninklijks.

De prinses heeft, zoals het een puber betaamt, fabulous hair-momentjes…

…en blijft kalm op dit soort momenten, die toch niet normaal zijn voor een twaalfjarige.

Ze is thuis aanzienlijk meer sassy dan ze op openbare momenten laat blijken (haar vader vindt dat enig, haar moeder wordt er zenuwachtig van, #controlfreak).

Met Pasen liet ze zich niet meer innig door oma Sofia vastpakken voor een fotomomentje wat, samen met Letizia's nogal felle reactie, een heerlijke royal rel opleverde, die nog lang doorrommelde.

Bij de zomersessie op Mallorca voerde prinses Leonor zelf het woord, toen haar werd gevraagd hoe haar zusje Sofia (rechts) en zij hun zomerkamp in Amerika hadden gevonden (ze hadden het leuk gehad).

Leonor bezocht als prinses van Asturias voor het eerst de gelijknamige streek en bleek er met haar vader een geheime handdruk op na te houden als troongerechtigden onder elkaar.

…en ze knuffelde er onderdanen baby's #alseenbaas

In oktober stond ze tijdens de Nationale Parade voor het eerst rechts naast haar vader, de plek waar traditioneel de troonopvolger staat.

In dezelfde maand verscheen haar beeltenis voor het eerst op een munt, geslagen op de 1300ste verjaardag van het koningschap van Asturias. De munt heeft een waarde van 30 euro. De prinses viert haar verjaardag 'in besloten kring'. 

En op haar verjaardag, tevens de 40ste verjaardag van de Spaanse grondwet, gaf Leonor ook meteen haar eerste speech #goedbezig!

 

Foto's © BSR Agency / ANP

Laatste nieuws

Zie ook