Oranjes: Staatsbezoek mét de Stuart Diamant

Een respectvolle reverence maken en tegelijk gezellig zoenen gaat prima samen!

Lees ook

Je hebt staatsbezoeken en staatsbezoeken. En het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Engeland was kort, maar onvergetelijk #prachtenpraal.

Lees ook: Koning krijgt prestigieuze ridderorde van de Queen, moet hoed met pluim zoeken

DINSDAG

In de opwinding van het staatsbezoek sneeuwde het een beetje onder, maar prinses Margriet dook deze week ook even op in de royal agenda. Ze woonde in de Ridderzaal het The Union President's Centennial Dinner bij, op de vooravond van de 49th Union World Conference on Lung Health. In het midden prinses Akishino van Japan, links burgemeester Pauline Krikke.

Verder ging alle aandacht vooral naar het staatsbezoek van Nederland aan Engeland, waar iedereen – inclusief de Oranjes en de Queen, van leek te genieten. Er werd gezoend, wat het gloednieuwe fenomeen 'gezellige reverence' opleverde…

…er waren Royal Squat Goals…

…er werd gelogeerd op Buckingham Palace…

…en Máxima – het enige gepaste woord hier is 'betoverend' – trakteerde volk en vaderland (en opgewonden royaltyliefhebbers wereldwijd) op de comeback van de Stuart en zei later dat ze wel iets had meegekregen van de reuring, maar het niet goed begreep.

Wat een goddelijk nuffige reactie was van iemand die de avond ervoor trending was met een historisch kroonjuweel. And boy, did she know it. Hoofdpijn had de indrukwekkende tiara haar naar eigen zeggen niet opgeleverd: "Ik heb hem met veel trots gedragen en het had veel betekenis voor onze beiden landen." Hare Majesteit hoopt hem voortaan vaker op te zetten. Yay! 

Er werd lustig op los gespeecht.

En prinses Mabel zorgde voor totale verwarring. Hoe kun je zo schathemelrijk zijn geworden van een beursgang en dan niets beters kunnen vinden dat dit? Deze jurk willen we echt nooit meer zien. Nou, vooruit, op Zaria. Tijdens een verkleedfeest. Of als verfschort.

WOENSDAG

De Oranjes jasten er in hoog tempo een dagje Londen door: ontbijten bij de burgemeester…

…pittoresk toekijken bij een marine-oefening…

…langs bij de premier…

…en uiteindelijk tante Lillibet nog even gedag zeggen.

Lief! Bij het nawoord met de pers verklapte de koning dat de banden inniger zijn dan de buitenwereld vermoedde en dat ze eerder dit jaar al eens privé op Windsor Castle waren uitgenodigd. 

DONDERDAG

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

De A'tjes hadden herfstvakantie, maar de Royal Labradors moesten ze toch missen, want de Oranjes vlogen mét hun dochters vanaf de Engelse basis Northolt door naar vermoedelijk Griekenland. En het was ze gegund. 

ZATERDAG

Prinses Margriet nam in het weekend de honneurs waar. Zij verrichtte in Harlingen de doop van De Witte Swaen, het gereconstrueerde expeditieschip de Willem Barentsz. Het origineel stamt uit 1596. De bouw gebeurde aan de hand van een oude bouwtechniek die sinds enkele decennia herontdekt is. Deze oude Hollandse bouwmethode voor zeeschepen kreeg zijn beroemde reputatie omdat Nederland daarmee koploper in de scheepsbouw werd en zich kon ontwikkelen tot belangrijke maritieme natie in Europa. Daardoor werd de economische groei mogelijk die tot de Gouden Eeuw leidde.

Willem Barentz was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Hij maakte in de 16e eeuw drie reizen om de Noordoostelijke doorvaart te vinden tussen Europa en het Verre Oosten. Op zijn derde en laatste tocht slaagde hij erin om de boordpunt van Nova Zembla te ronden, maar kwam daarna vast te zitten in het ijs. De bemanning moest daar overwinteren. Op de terugreis naar Nederland stierf Willem Barentz door uitputting.

Tot opluchting van iedereen hield de replica het droog!

En prinses Anita was jarig, dus feestje in Wassenaar mét ballonnen.

Foto's © ANP, Getty Images, PPE Agency

 

Laatste nieuws

Zie ook