Koningin Máxima: ‘Roze is het nieuwe navy’

Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland had nog nooit zulke hoge hakken gezien.

Lees ook

Na het geslaagde staatsbanket en een nachtje slapen in Buckingham Palace stond de tweede dag van het staatsbezoek aan de 'North Sea Neighbours' stond vooral in het teken van economische samenwerking.

Gelukkig kun je het aan Hare Majesteit overlaten om een agenda vol mannen-in-pakken toch een beetje glans te geven. Wat trek je aan op een grijze dag waarop je over grijze marineschepen moet wandelen? Beau Monde-roze uiteraard.  

Als B&B zal Buckingham Palace geen hoge rating krijgen, want voor het ontbijt weken de Oranjes uit naar de Lord Mayor of the City of London, de heer Charles Bowman. Daar ging het over officieel over commerciële oplossingen die Nederlandse en Britse bedrijven en kennisinstellingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen.

Zoals kunstmatige intelligentie, duurzame productie en moderne mobiliteit. We vermoeden zomaar dat de Brexit ook nog wel even ter sprake is gekomen. De Wessex'jes (prins Edward, de jongste zoon van de Queen en zijn vrouw Sophie) sloten zich aan en dienden meteen gastenboeken te tekenen voor volk en vaderland. Intussen gaf – gokje – Máxima nog even aan hoe hoog de balzaal van Buckingham Palace was…

…en ging het over innovatie. 

Inspecteur Droogendijk wist ons gelukkig te vertellen van wie de roze jurk was. De hoed bleek van Britse haute hoedenontwerper Philip Treacy #DiplomaticDressing

Het leek aardig te klikken tussen de dames. De Windsors gaan niet zo vaak op bezoek bij de continentale euroyals, misschien dat dit soort ontmoetingen wat innigere contacten kunnen stimuleren?  

Een kiekje voor een toeristische attractie mocht uiteraard niet ontbreken en damn, wat goed dat de koningin zo'n vrolijke jurk had aangetrokken, anders was alles grijs geweest. 

Aansluitend was er aandacht voor de nauwe samenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van vrede en veiligheid. Iets waar ze op de Zeeland gisteren al aardig vol van waren,

Getuige de fijne filmpjes die er trots werden geplaatst.

Ter ere van het 45-jarig bestaan van de Nederlands-Britse militaire eenheid UK/NL Amphibious Force geven beide Marinierskorpsen een gezamenlijke demonstratie op de Theems. Het had allemaal een hoog James Bond-gehalte.

Het Koninklijk Paar spreekt vervolgens, samen met prins Edward (de Hertog van Kent) en de Wessexjes op het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland met veteranen en militairen over de invulling van de samenwerking. Op hoge hakken over een glad dek? No prob. 

Vervolgens ging het koningspaar met de Wessex'jes door naar de Zuid-Londense wijk Brixton. Willem-Alexander heeft hier even een momentje met een uitbater. 

Daar lag de  nadruk op gedeelde maatschappelijke uitdagingen als integratie, veiligheid en het samenleven van diverse groepen mensen in een wijk.

In de middag ontving premier Theresa May de koning en koningin voor een lunch in haar ambtswoning op Downing Street 10. Het was de derde keer in een etmaal dat ze elkaar zagen, na de ontvangst op de Horse Guards Parade en het staatsbanket.

Dus of ze elkaar nog veel te vertellen hadden? Het leverde in ieder geval een grappig geforceerd kiekje op. Want we stylen natuuurlijk allemaal onze kamers met nationale vlaggen, nietwaar? 

Het staatsbezoek eindigde met het afscheid van Koningin Elizabeth II op Buckingham Palace.

Dat begon heel formeel…

…maar eindigde uiteraard in hartelijke Hollandse zoenen, gecombineerd met een buiging, zullen we maar zeggen. Check even hoe lief losjes Willem-Alexander haar hand vasthoudt, om de broze 92-jarige botjes niet overmatig te belasten. 

We hebben de Queen wel een stoïcijnser gezien bij het afscheid van een staatshoofd en zijn vrouw.

Daarna gingen de Oranjes fluks terug naar de herfstvakantie-vierende A'tjes, voor nog een paar dagen samen. Windsors & Oranjes – thanks for the memories! 

 

Foto's © Getty Images, PPE Agency, Dutch Embassy London

Laatste nieuws

Zie ook