Oranjes op bezoek bij de buren

Vorkje prikken, reisje op de Rijn maken - het driedaags werkbezoek aan Duitsland is relaxed van start gegaan.

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begonnen aan hun driedaagse bezoek aan Duitsland. Charmeoffensief, handelsmissie, Diplomatic Dressing, we praten je even bij.

De koning en koning brengen tot en met vrijdag een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Het memo over een beetje vlaggenbewust plaatje creëren was bij iedereen aangekomen, uit de looks van de eerste foto's valt zowel de Duitse als de Nederlandse vlag te breien #score! 

Bij de Staatskanselarij van Rijnland-Palts in Mainz werd het koningspaar ontvangen door minister-president Malu Dreyer en haar echtgenoot Klaus Jensen. Hoe adorable is het dat de Oranjes na 19 jaar bij elkaar nog altijd gezellig hand in hand lopen? 

Lunch 

Daarna volgde een lunch, waarbij de minister-president en de koning een toespraak hielden. De lunch staat in het teken van 'Raiffeisen 200 jaar”. F.W. Raiffeisen werd in 1818 geboren in de deelstaat en is één van de grondleggers van de coöperatieve gedachte.

Hij startte een boerenleenbank vanuit het idee dat door collectieve inzet duurzame verbeteringen mogelijk zouden zijn. Allemaal uiterst verantwoord, dus. En gastheer en gast lieten met het weinig subtiele vlagvertoon nog even merken pro-Europa te zijn. 

Het onderwerp paste weer wel goed in de thema's van dit bezoek. De praktijk heeft uitgewezen dat de koning in een goed doortimmerd programma met een zeker doel altijd op zijn best is.  

Lievelingshoed

Inspecteur Droogendijk van Modekoningin Máxima vinkte even wat momenten af waar Máxima's hoed al eerder mocht shinen. Vilt kan blijkbaar altijd. En Natan ook, daar is deze outfit van.

Hakkefietje 

De Royal Hoge Hakken bleken niet bestand tegen de al te pittoreske kasseien van Oberwesel en dan heb je echt níets aan een echtgenoot die kijkt alsof hij 'Mens, trek dan ook praktische schoenen aan!' denkt. 

Hoe dan ook: de haksituatie van Hare Majesteit was ronduit zorgelijk, laten we hopen dat de kamenier back-up pumps stand-by had staan. 

Bootje varen 

Vervolgens ging het zum Oberwesel om tijdens een boottocht over de Rijn te spreken met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van havenbedrijven, industrie, binnenvaart en overheid over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen.

De boottocht voert de Koning en Koningin door het UNESCO Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal en alles en iedereen, inclusief het Oberes Mittelrheintal, stond er leuk op.

En in Duitsland lijken veel mensen het enig te vinden om de Oranjes eens in het wild te zien.

In de namiddag arriveerden de Oranjes in Bernkastel-Kues aan de rivier de Moezel. Na bezichtiging van een wijngaard – de hak leek het te houden – en uitleg over digitalisering in de wijnbouw, gaat het Koninklijk Paar in gesprek met Nederlandse en Duitse wijnboeren en onderzoekers over samenwerking, klimaat en technologische ontwikkelingen in de wijnsector.

Trier

‘s Avonds was het koninklijk paar in Trier aanwezig bij het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse collega's. In de regie ging er even iets mis met dit fotomomentje, gezien de witte paaltjes…

…maar de groepsfoto, daar stond het hele gezelschap wel pront op.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook