Oranjes: shaken, zweten en zwaaien

Na een succesvolle Prinsjesdag in het bijzijn van de moeders Van Oranje en Zorreguieta ging men over tot de royal orde van de dag.

Lees ook

Zul je net zien: ben je als Oranje ingesteld op herfst en koel weer, krijg je in onverwachte schier tropische temperaturen een Troonrede en de Hoogovens voor je kiezen.

MAANDAG

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pieter-Christiaan van Oranje (@pcvanoranje) op

Prins Pieter-Christiaan genoot nog even na van het uitlopen van de marathon van Berlijn, waarna hij een kiekje wist te scoren met winnaar Eliud Kipchoge die 'm in 2:01:39 liep. En dat is een nieuw wereldrecord.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bernhard van Oranje (@bernhardvanoranje) op

En Pieter-Christiaans broer prins Bernhard blijkt tegenwoordig ook in boten te doen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hard work. Testing the new @waterdream S-1100 37ft ?? #waterdream #yachts #sloep with a super cool side door

Een bericht gedeeld door Bernhard van Oranje (@bernhardvanoranje) op

Iets waar hij deze zomer overigens al op hintte, in gezinsverband.

DINSDAG

Prinsjesdag! Elk jaar toch weer een hoogtepuntje op de agenda van royaltyliefhebbers.

De koning las de Troonrede voor en had het zichtbaar warm.

De koningin verraste vriend en vijand in een Luisa Beccaria en een hoed waarmee ze de stevige wind daadkrachtig uitdaagde.

Prins Constantijns nieuwe baard mag een blijvertje worden en prinses Laurentien, ere wie ere toekomt, zag er van allemaal het meest koninklijk uit…

…en dat terwijl het gewaad toch over een diepe split bleek te beschikken. Schitterend, maar omdat Laurentien nu eenmaal Laurentien is, moest er natuurlijk wel een mal matchy-matchy hoedje bij.

Prinses Beatrix zwaaide weer gezellig naar haar zonen en schoondochters vanuit het Kabinet van de Koning.

Na al die jaren ijzeren beheersing is het toch wel erg leuk om sinds 2013 ook haar warme, vrolijke kanten te mogen zien.

Ook aanwezig: Máxima's moeder Maria Zorreguieta en haar broer Juan.

En ons hart brak een beetje toen we zagen hoe verdrietig haar ogen nog staan: het verlies van haar dochter Inès heeft duidelijk diepe sporen achtergelaten.

WOENSDAG

Overdag was er geen Oranje te bekennen, vermoedelijk lag iedereen tijdens een kantoordagje bij te komen van de hakken, het wuiven, de onverwachte warmte en het shaken in de koetsen. Als toegift nog even deze laatste kiek: dit is het Oranje-equivalent van een veiligheidsspeld. Gotta love her! 

's Avonds dook Máxima op bij de Nederlandse Bank in Amsterdam, in haar rol als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering. Rondetafeldiscussie, iets over innovaties in de financiële dienstverlening. En wijselijk gekleed op de Indian Summer. 

DONDERDAG 

Een nieuwe sighting van De Kreeft! Koningin Máxima was, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, aanwezig bij de ondertekening van het samenwerkingsconvenant muziekonderwijs Friesland in Schouwburg De Lawei in Drachten. En had zich daarvoor getooid met een van haar opvallendste accessoires, een open ketting met een hoog Oranje Boven-gehalte die de wereld met haar rondreist, tot in Australië toe. We Love The Lobster!

Méér Muziek in de Klas moet er voor zorgen dat alle 1,6 miljoen kinderen op de basisschool structureel muziekonderwijs krijgen. De ondertekening wordt gevierd met een lied, gezongen door meer dan zevenhonderd Friese kinderen en optredens van Nynke Laverman, Circus Adje Orkest en Frysk Jeugd Orkest.

Willem-Alexander was bij de viering ‘100 jaar Staal in de IJmond’ van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden, waar hij en passant nog even een fotograaf in de maling nam. Het bedrijf produceert, bewerkt en distribueert hoogwaardig staal voor verschillende toepassingen en is opgericht als Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV.

De koning opende – core business! – het jubileumjaar waarin verschillende evenementen worden georganiseerd, zoals een burendag, een dag voor gepensioneerden en een feest voor de medewerkers.

ZONDAG 

Prinses Beatrix woonde in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch een jubileumconcert bij ter ere van 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Die werd in 1318 in ’s-Hertogenbosch opgericht als katholiek genootschap. Sinds 1642 bestaat de broederschap uit zowel katholieke als protestante leden. In de 16e eeuw was Willem van Oranje al lid, het is een Oranjedingetje.

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis

Laatste nieuws

Zie ook