Laatste prinses van Hawaï verliest fortuin

Move over, Meghan. Amerika blijkt al een spannende prinses te hebben: 92 jaar, lesbisch, multimiljonair en nog gillende ruzie met haar advocaat ook.

Lees ook

Prinses Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa (92) mag niet langer zelf beschikken over haar fortuin van 215 miljoen dollar. De rechter acht haar 'daartoe niet meer bekwaam'.  

Abigail stamt af van prins David Kawananakoa, troonopvolger van het oud-koninkrijk van Hawaï.

Daaraan kwam in 1898 een eind met ↑ koningin Lili'uokalani, Abigails oudtante, toen de Verenigde Staten het eiland overnamen.

Op haar zesde werd ze geadopteerd door haar oma ↑ prinses Abigail Campbell Kawananakoa om als potentiële troonopvolger te dienen, in het geval dat de monarchie zou worden hersteld.

Abigail was een zeer succesvol paardenmeisje, leefde teruggetrokken in Chanel en maakte zich in haar werkzame jaren sterk voor het paleis en voor het behoud van de traditionele cultuur op het eiland.

Vorig jaar trouwde ze op haar 91ste  met Veronica Gail Worth (63), met wie ze al twintig jaar samen was. De prinses is zeer rijk, haar fortuin bestaat uit deels grond die de familie bezit, naast paarden en onroerend goed.

Maar toch vooral uit oud geld en een interessante collectie kleding: Abigail is ook de achterkleindochter van James Campbell, een Ier die multimiljonair werd door een suikerplantage. Als 'verzorgende met volmacht' krijgt Veronica een toelage van 700.000 dollar per jaar.

Het fortuin werd jarenlang beheerd door Abigails voormalige advocaat James Wright die in 2017 stelde dat ze na een beroerte niet langer in staat was haar zaken zelf te managen en Worth ervan beschuldigde Abigail te mishandelen.

Inmiddels ontslagen huishoudster Thongbay Smart, die 32 jaar voor de prinses werkte, maakte foto's van diens blauwe plekken en zegt dat Abigail tegen haar zei dat Veronica niet van haar hield, maar haar sloeg en kneep omdat ze geen gezamenlijke bankrekening wilde openen.

James maakte zich zorgen over de mentale vermogens van zijn cliënt, Abigail sleepte hem voor de rechter, die haar nu in het ongelijk heeft gesteld. Wel heeft de rechter James als de zaakwaarnemer op non actief gezet omdat de zakelijke relatie tussen hem en zijn cliënt, die hij bijna twintig jaar vertegenwoordigde, verstoord zou zijn: Abigail vertrouwt hem niet meer.  First Hawaiian Bank neemt het beheer nu over.

Abigail woont nog altijd in het Iolani Paleis van haar voorouders waarvan delen zijn opgesteld voor het publiek, maar kan onder andere de elektriciteitsrekening niet meer betalen.

Er zal nu vermoedelijk een trustfonds worden opgericht met een toelage waar zij en Veronica kunnen leven. Dat fonds zou dan ook het paleis – een populaire toeristentrekker – open moeten houden. De prinses heeft geen kinderen, voor zover bekend komt er met haar een einde aan het Huis van Kawananakoa.

 

Foto's © Iolani Palace, Veronica Gail Worth / FB, WikiCommons, Honolulu PA

Laatste nieuws

Zie ook