Kleindochter prinses Elisabeth gered uit sekte

Het royal huis van Joegoslavië haalt opgelucht adem.

Lees ook

Gehersenspoeld, bedreigd en tot slaaf gemaakt: zó werd royal kleindochter India door haar moeder bevrijd uit een sekte.

India is de kleindochter van prinses Elisabeth van Joegoslavië en de dochter van actrice Catherine Oxenberg, bekend van 'Dynasty'. Catherine schreef 'Captive' over de afgelopen jaren, waarin het gezin door een hel ging met doodsbedreigingen en vervalste brieven over een dreigende gevangenisstraf, omdat ze het opnamen tegen Nxivm, een enge sekte.

Catherine en haar dochter India kwamen zeven jaar geleden in contact met Nxivm. De sekte deed zich voor als een zelfhulpgroep en gaf verscheidene cursussen. Catherine vond het niet pluis, India, destijds net twintig, ontdekte dat te laat. Ze spendeerde duizenden euro’s aan de sekte en verhuisde om dichter bij het hoofdkwartier te wonen.

Zo belandde ze, tot verdriet van haar moeder en oma Elisabeth (hier rechts), bij de gevaarlijkste groep van de sekte, waarin vrouwen geslagen, gebrandmerkt, verkracht en uitgehongerd werden. Binnen die groep moesten alle vrouwelijke leden maandelijks naaktfoto’s afgeven en hun trouw zweren. Zo had de sekte bezwarend materiaal voor wanneer iemand dreigde om op te stappen. A Handmaid's Tale, anyone?

"Ik was niet blij toen India zich aansloot bij Nxivm", zegt actrice Catherine Oxenberg in Het Nieuwsblad. "Maar ik had geen idee wat er achter de schermen gebeurde. Dat besef kwam er pas toen een jonge vrouw mij aansprak en zei: we moeten uw dochter redden. Die vrouw was zelf gevlucht en kon alles uit de doeken doen. Over hoe vrouwen uitgehongerd werden om de seksslaaf van de leider te worden. Over hoe iedereen gebrandmerkt moest worden. Over hoe duivels alles was."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A mothers love is an unbreakable bond. . #captive #motherhood #motherdaughterbond

Een bericht gedeeld door Catherine Oxenberg (@catherineoxenberg) op

Catherine werkte samen met Frank Parlato, de eerste die Nxivm voor de buitenwereld omschreef als een sekte. "Het was gevaarlijk," zegt Catherine. "Ik had gezien wat ze met andere mensen hadden gedaan dus het was bijzonder angstaanjagend. Maar ik ben het type moeder dat een kogel zou opvangen voor mijn kind. Ik kon niet stoppen tot ik haar gered had."

Door het bewijsmateriaal dat de twee verzameld hadden, konden niet alleen de vrouwen gered worden. Ook de leiders konden in maart opgepakt worden. Oprichter Keith Raniere (57) wordt beschuldigd van sekshandel en misbruik. Sommige van zijn slachtoffers waren nog maar twaalf jaar. Hij zit momenteel in voorarrest in de gevangenis.

Ook zijn rechterhand Allison Mack (35) werd in de boeien geslagen. De Amerikaanse actrice – vooral bekend voor haar rol in de serie 'Smallville' – zou dienst gedaan hebben als ronselaar. Met valse beloftes zou ze talloze vrouwen in de val hebben gelokt. Zodra de kandidates hadden ingestemd, werden ze slaven.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door indiaoxenberg (@indiaoxenberg) op

India (rechts) probeert intussen haar leven weer op te pakken. "Ze heeft werk gevonden en heeft de liefde van haar leven ontmoet", zegt Catherine. "We genieten enorm van de momenten samen. Al merk ik dat ik nog steeds zeer beschermend ben, voor haar veiligheid."

 

Foto's © ANP, Simon & Schuster, bron Het Nieuwsblad

Laatste nieuws

Zie ook