Skaugum: binnenkijken bij Haakon en Mette-Marit

Buiten is het een veredelde barak, binnen een Nordic woon-droom.

Lees ook

Altijd leuk, even binnengluren bij de royals. Ditmaal is de residentie van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit aan de beurt, die duidelijk niet bang zijn voor een vlekje.

Skaugum is het woonpaleis van kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn gezin.

Het ligt in Asker, op ongeveer 18 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Het gebouw links is de residentie, rechts biedt ruimte aan personeelsverblijven en kantoren. 

Het pand is sinds 1929 in het bezit van de Noorse koninklijke familie, toenmalig kroonprins Olav kocht het destijds voor hem en zijn vrouw, kroonprinses Märtha.

Toen zag het interieur er nog zeer klassiek uit.

Veel plezier hadden ze er niet van want in 1930 brandde de woning tot de grond toe af. Noorse architect Arnstein Arneberg kreeg de opdracht om een nieuw gebouw te ontwerpen, volledig op de fundamenten van het oude gebouw.

Het staat bekend als een van de lelijkste 'paleizen' ter wereld, dat aan de buitenkant nog het meest op twee geschakelde barakken lijkt.

In 1968 gaf inmiddels koning Olav het landgoed als huwelijksgeschenk aan zijn zoon Harald, de huidige koning van Noorwegen. Rechts Sonja en Harald met hun eerste kind, prinses Märtha Louise.

Haakon en zijn oudere zus prinses Märtha Louise groeiden er op. 

En speelden er eindeloos in de enorme tuin. 

Harald schonk het op zijn beurt als huwelijksgeschenk aan zijn zoon Haakon. Die zal het, als zijn dochter Ingrid Alexandra volwassen is en getrouwd is, op zijn beurt aan haar geven, omdat zij de eerstvolgende troonopvolger is.

Skaugum mag dan aan de buitenkant geen plaatje zijn, de binnenkant is aanzienlijk fraaier, al is daar door Haakon en zijn vrouw Mette-Marit wel het een en ander aan verbouwd en veranderd. Toen ze erin trokken was het huis bijvoorbeeld vrij donker ingericht.

Maar het oogstschilderij dat Harald al boven de haard had hangen bleef. 

Een van de eerste verandering was naast de grote keuken een woonkeuken installeren, om als gezin onder elkaar te kunnen koken en eten. Hier is Mette-Marit met dreumesdochter Ingrid Alexandra koekjes aan het bakken. 

In het pand bevinden zich diverse huiselijke ontvangstkamers, die een grijs gebied vormen tussen werkplek en privé. 

Ze worden gebruikt voor het maken van familiefoto's…

…en kerstkiekjes, maar kunnen niet echt als huiskamer worden beschouwd. 

Ook de Cambridge'jes werden er in stijl verwelkomd bij levensgevaarlijk en volstrekt onnodig kaarslicht…

Maar duidelijk was wel dat er inmiddels nieuwe meubels staan en de hocker een vleugje beddensprei heeft gekregen. 

Mette-Marits kantoor geeft al een beetje een idee wat écht hun smaak is…

…net als haar vergaderhoek.

Het woongedeelte van het stel is helemaal Nordic. En hilarisch onpraktisch met honden en kinderen: altijd fijn om personeel te hebben dat alles schoonhoudt.

Gezellig is het er wel, in wit, grijs en blauw, met hier en daar wat roze. 

Verder verpoost het gezin zich gaarne in de tuin. Haakon landde er – de uitslover – voor zijn 40ste verjaardagsfeest in met zijn parachute…

…en loopt er privé zo bij, als het weer het toestaat. 

En ook het terras is meer om van te genieten dan voor de sier. 

Schijn bedriegt echter, want naast die lekker rommelige privéhoek is er een keurig onderhouden siertuin op Skaugum én een beeldig zwembad. Dus is het er best goed uit te houden voor de bewoners, ook al moeten prins Sverre en prinses Ingrid Alexandra wel elke dag een heel eind rijden naar hun scholen in Oslo. 

 

Foto's © Kongehuset, Getty Images, BSR Agency, ANP, Riksarkivet Oslo

Laatste nieuws

Zie ook