Yorkies: Beatrice en Eugenie in tranen om kritiek

Zijn hun klachten terecht of is hier sprake van twee verwende prinsesjes?

Lees ook

In een gezamenlijk interview zeggen prinsessen Beatrice (30) en Eugenie (28) van York dat ze soms moeten huilen om alle kritiek die ze krijgen en de manier waarop ze soms worden bespot.

Beide Yorkies morren in Vogue om hun leven in de spotlights, omdat ze naar eigen zeggen "voortdurend het mikpunt zijn van spot en kritiek". "Het is moeilijk met dit soort situaties om te gaan, want er is geen precedent, geen protocol," zegt Beatrice. "Wij zijn de eersten: jonge vrouwen die proberen carrière te maken en een eigen leven te hebben en toevallig ook nog eens prinsessen zijn. En dat dan allemaal ook nog voor het oog van de wereld."

"We willen mensen laten zien wie we zijn als jonge, werkende royals, maar we willen ook weer niet bang zijn om onze nek uit te steken," aldus Beatrice. "Het is tegenwoordig verleidelijk om jezelf van ellende in elkaar te rollen als je een perfect plaatje op Instagram ziet, maar het is belangrijk om het echt te houden. Wij zijn echt."

Geen van beiden lijkt in het interview van enig voortschrijdend inzicht te getuigen. Beatrice vindt het naar dat ze wordt aangesproken op de vele vakanties waar ze van geniet, blijkbaar zonder te beseffen dat een gewone werkende 29-jarige het budget noch het aantal vrije dagen heeft waarover zij naar hartenlust kan beschikken. Dat is een tikje wereldvreemd voor iemand die er prat op gaat 'echt' te zijn.

En als je een malle hoed opzet naar een bruiloft die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gezien, is het onvermijdelijk dat daar grappen over worden gemaakt. Man up, Bea!

Prinses Eugenie, die werkt in een galerie, zegt dat ze het te kwaad kreeg bij een garden party van Buckingham Palace. "Er was net weer een vreselijk artikel over Beatrice geschreven en ze was erg overstuur," zegt ze. "We stonden op het punt om naar buiten te gaan toen ze moest huilen. Ik probeerde haar te troosten en een uur later kreeg ik het te kwaad en moest ik huilen, toen was Bea er voor mij."  

De vraag is of het hier ook niet een béétje krokodillentranen betreft. Omdat de gasten van dat tuinfeest zonder uitzondering verrukt waren om de Yorkies te zien (hoe echt wil je het hebben?). En omdat het wemelt van de werkende royals – prinses Laurentien, prinses Martha Louise, alle prinsessen Van Vollenhoven, prinses Tessy, prinses Claire, prinses Mabel, kroonprinses Marie-Chantal – die je nooit hoort miepen over aandacht. Integendeel, ze zetten die belangstelling slim in om aandacht te vragen voor hun eigen zaken. Waarbij ze werelds genoeg zijn om er ook af en toe even een brokje privé in te gooien om de aandacht vast te houden.

Zowel royal als 'gewoon' zijn – dat kan gewoon niet. Of je trekt je terug uit het openbare leven, schikt je naar alle eisen die de moderne maatschappij en werkgever aan je stelt en claimt terecht je recht op privacy. Of je bent prinses, geniet van alle privileges die daarbij horen – verrukkelijk netwerk, leuke woning, altijd parkeerplaats, vipbehandeling op het vliegveld, fijne toelage van hun vader prins Andrew, uitnodigingen voor festiviteiten waar een normale sterveling niet komt – en accepteert dat het publiek en de media meekijken en daar iets van vinden.

© Vogue september 2018

Weeklagen in Vogue, tijdens een fashionshoot vol couture, over een op zich buitengewoon comfortabel, veilig en prettig leven – het riekt toch enigszins naar champagneproblemen. We refereren graag even aan de oma van de Yorkies, ook bekend als de Queen, en haar onvolprezen motto: 'Never complain, never explain.'    

 

Door: Ella Vermeulen, foto's: Getty Images, The Royal Family, ANP, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook