Rel rond bruiloft prinses Eugenie, moeder Sarah woedend

Flintertje kritiek? "Bullying op zijn best!" zegt Sarah, hertogin van York.

Is alle pracht en praal rondom de bruiloft van prinses Eugenie niet een béétje overdreven voor de negende in lijn van de troonopvolging? Moeder Sarah Ferguson, hertogin van York, vindt van niet.

Aanleiding voor het relletje rond de eerstvolgende royal wedding in oktober is een artikel van Jan Moir in de Daily Mail. Moir vraagt zich af of het huwelijk van prinses Eugenie met Jack Brooksbank te Windsor Castle niet wat al te overdadig wordt gevierd, gezien het feit dat Eugie bepaald niet hoog in de hiërarchie van de koninklijke familie staat.

Dit is een gevoelig punt voor de Yorkies, die tandknarsend steeds meer status moeten inleveren door de komst van de kleine Cambridge'jes en de hertogin van Sussex. Moir is overigens niet de enige die zich verbaasde over het uitdijen van het jawoord tussen Eugenie en Jack van 'een bescheiden familiebruiloft' tot een royal wedding met publiek en een rondrit.

Moir gaat er echter wel met een gestrekt been in als ze zegt dat Eugenie 'net zo'n zwak voor glitter en glamour heeft als haar moeder, hoewel ze vanuit constitutioneel standpunt net zo belangrijk is als de corgi's van de Queen'. Prinses Eugenie is een van de weinige Windsors die gewoon werkt voor haar geld en onlangs zelfs nog promotie kreeg in de galerie waar ze werkt. Dat ze verder wel eens op een receptie of feestje verschijnt is ook niet heel ongebruikelijk voor een socialite in haar kringen.

Moeder Sarah Ferguson pikt de aanval van de Daily Mail echter niet en repostte een reactie van Sarah Wade, CEO van Humanitas Charity, een goed doel waar de hertogin van York beschermvrouw van is. Afgaand op de woordkeuze heeft ze Wade's reactie zo'n beetje woordelijk gedicteerd. Het feit dat de brief op haar eigen tijdlijn staat met de woorden: "Ik ben het helemaal eens met deze reactie over het walgelijke artikel dat Jan Moir schreef voor de Daily Mail, het is bullying op zijn best," zegt al alles over hoe ze er over denkt.  

Sarah's reactie is begrijpelijk, ze is dol op haar dochter. En het is niet erg chic om de huwelijksdag van een jong stel zo ter discussie te stellen. Anderzijds zal de beveiliging van het festijn door de belastingbetaler moeten worden opgehoest en kun je je afvragen of de bruiloft van prins Harry en Meghan terecht het precedent is geworden voor álle Windsor huwelijken die nog zullen volgen.

En of het steeds grandiozer worden van de festiviteiten daadwerkelijk uit de koker van prinses Eugenie is gekomen. De prinses heeft zich de laatste niet bepaald geprofileerd als een gretige selftripper en houdt zich graag een beetje op de achtergrond.

Hoewel ze de kaartverkoop wel promoot op haar eigen account. Hmm.

Toch heerst het vermoeden dat de grandeur waar het aanstaand huwelijk opeens mee gepaard gaat vooral een leuk ideetje is de mediageile moeder-van-de-bruid, voor wie het huwelijk een unieke kans biedt om te shinen. Die laat Sarah zich niet zomaar afpakken. We hebben dan ook zomaar een donkerbruin vermoeden uit wiens koker opeens die rijtoer en de uitnodiging voor het publiek is gekomen.

 

Door: Ella Vermeulen, Foto's © Getty Images, ANP

Laatste nieuws