Elisabeth: prinses slaapt met vier op één kamer

Wat gaat de Belgische kroonprinses nu precies doen op het International Atlantic College?

Lees ook

Over een maand is het al zo ver. Dan zal kroonprinses Elisabeth (16) het paleis in Laken voor twee jaar verruilen voor een kostschool in St. Donats, Wales.

In juni rondde Elisabeth haar 'vijfde middelbaar' aan het Sint-Jan Berchmanscollege af. Volgende maand begint ze helemaal in haar uppie op het UCW Atlantic College.

Ze zal er samen met nog zo'n 350 medestudenten, uit meer dan honderd verschillende landen en uit alle lagen van de bevolking, in 2020 haar International Baccalaureate hopen te behalen. Dat pre-universitair diploma stoomt de leerlingen klaar voor sommige van de hoogst aangeschreven onderwijsinstellingen ter wereld.

Het niveau aan het Atlantic College (dit is de eetzaal) ligt dus hoog, en Elisabeth heeft zoals elke student in januari het toelatingsexamen moeten afleggen, in haar geval in Brussel. Het lesgeld voor een jaar bedraagt minstens 25.000 euro, maar een flink aantal leerlingen krijgt een studiebeurs om te voorkomen dat de school een elite-instelling wordt.

De studenten woorden verdeeld over zeven 'huizen' op de campus, waarin steeds zo'n 50 studenten wonen. Ze delen er met zijn vieren één kamer en zijn er verder mateloos sportief bezig…

…en ja, dat zwembad is er nog steeds. 

Koning Willem-Alexander ging haar voor in Wales, net als prinses Raiyah bint Hussein, de halfzus van de Jordaanse koning Abdullah II. Raiyah's moeder  koningin Noor is op dit moment, samen met koningin Elizabeth, erevoorzitter van de school.

En prinses Diana ging er op bezoek, reuze royally approved, dus. 

Veel is er verder niet te doen: de omgeving is landelijk en hoewel er in de buurt zes pubs zijn, moeten studenten door de weeks om kwart over tien binnen zijn. In het weekend is dat een uurtje later. Elisabeth zal daar voorlopig nog niet te spotten zijn: in oktober wordt ze zeventien, op kroegentocht mag ze volgens de Engelse wet pas op haar achttiende.

 

Foto's © PPE Agency, Zilinsky-Wikimedia, International Atlantic College. ANP Bron: Het Laatste Nieuws

Laatste nieuws

Zie ook