Prinses Cristina bezoekt echtgenoot in de bajes

Iñaki zit met nog vier mannen in een gevangenis met 157 vrouwen. Hmmm.

Lees ook

Hoe onfris de hele kwestie ook is, prinses Cristina van Spanje (53) dwingt respect af met de manier waarop ze onvoorwaardelijk achter haar man blijft staan, ook nu die in de bak zit.

Iñaki Urdangarin moet vijf jaar en tien maanden brommen wegens fraude. Brieva, in de buurt van Avila, is een relatief kleine gevangenis uit 1989, met 162 cellen. De meeste gevangenen zijn vrouwen, voor de mannen is een aparte, volledig gescheiden afdeling met slechts 5 cellen. Cristina, die ruim twintig jaar met hem getrouwd is, vliegt voor de bezoeken in vanuit Zwitserland waar ze woont met hun vier kinderen.

De bezoeken duren maximaal 40 minuten en bieden weinig privacy. Eens per maand is familiebezoek toegestaan: als de kinderen meekomen, kunnen ze in een aparte kamer even onder elkaar zijn. Ook Iñaki's moeder Claire Liebaert is al bij hem op bezoek geweest, zij woont in de buurt. Volgens insiders 'past hij zich aan de nieuwe situatie aan', is hij 'kalm', 'zeer beleefd' en 'vriendelijk'.

Iñaki is ingedeeld als een 'tweede graad' gevangene, dat wil zeggen dat men hem inschat op 'niet gewelddadig' en niet van zins snode plannen te maken. Hiermee valt hij onder het gewone gevangenisregime: dagactiviteiten, geen eenzame opsluiting, maar ook beslist geen rode lopermomentjes, uiteraard. 

Op de kleine mannenafdeling staat een crosstrainer waar Urdangarin op fietst en een tv waarop hij naar een paar WK-wedstrijden heeft gekeken. Hij draagt volgens insiders geen gevangeniskleren, maar gewoon een jeans en een spijkerbroek. Op socials wordt gretig de draak gestoken met de alles behalve spartaanse omstandigheden, al is het ook weer niet zo als op deze gefotoshopte grap.

 

Een bericht gedeeld door Texu Nuez (@maite130) op

En ook dit, hoe grappig ook, heeft niets met de realiteit te maken. Justitie heeft twee maanden om te kijken of hij daar op zijn plek is, Iñaki moet minimaal tot kerst 2019 zitten voor hij een aanvraag voor een lichter regiem of voorwaardelijke vrijlating mag doen.

  

Lees meer: 7 vragen over prinses Cristina en haar bajesklant 

 

Door Ella Vermeulen, Foto's © BSR Agency, Getty Images, Google Earth   

Laatste nieuws

Zie ook