Prinses Charlene: ‘Het protocol is zwaar, nog altijd’

Hoe is het om als burgermeisje een vorstin te worden? Prinses Charlene van Monaco vindt het nog altijd pittig.

Hare Doorluchtige Hoogheid prinses Charlene van Monaco heeft een openhartig interview gegeven over haar paleisproblemen en grote liefdes.

Er zijn een paar dingen die Charlene kunnen laten stralen. Echtgenoot prins Albert, natuurlijk. En daarnaast hun tweeling Jacques en Gabriella (3), haar thuisland Zuid-Afrika en sport. In het Zuid-Afrikaanse blad Rooi Rose vertelt ze openhartig over haar rol als vorstin en waar ze zoals tegenaan loopt in haar werk.

Protocol

"Mijn intrek in het paleis was een schok voor iedereen," zegt de prinses. "Er was jarenlang geen vorstin geweest, de laatste was prinses Gracia (die in 1982 verongelukte). Ik werd zomaar in het diepe geworpen en er was niemand om me helpen. Er werd veel van me verwacht en er werd vaak aanspraak op me gemaakt. Hoe ik moest zijn, hoe ik moest praten, hoe ik moest zitten, hoe ik me moest houden. Je kunt het niet gauw goed doen. Protocol! Protocol! Het verstikte me enorm en was zwaar. Dat is het na zeven jaar nog altijd."

Les Adorables 

​​​​​​"De tweeling is een onlosmakelijke eenheid, hoewel ze toch elk heel anders zijn," aldus Charlene. "Ik heb me daarop ingesteld en breng veel tijd met ze door. Gabriella houdt erg van zingen, dansen en zich verkleden. Het liefst heeft ze een kroontje op. Jacques is een echte jongen, alles wat wielen heeft, fascineert hem. Ik wil ze respect, gevoel voor rechtvaardigheid, medeleven en goede manieren meegeven voor later. Normen en waarden die mijn ouders mij hebben bijgebracht." Hier bezoeken ze samen de 'Sites Historiques Grimaldi'. Charlene had lekker eigenwijs de dresscode genegeerd en geweigerd even iets folkloristisch aan te trekken.

Zuid-Afrika

Charlene: "Ik wil mijn band met Zuid-Afrika niet verliezen en ik wil dat mijn kinderen het land leren kennen. We zullen hier vaak zijn, ik hou van het land en de mensen."

Veertig worden

"Als vrouw voel ik dat er nu dingen veranderen," zegt Charlene eerlijk. "Ik heb langer nodig om te herstellen en de hormonen spelen op. Ik moet nu beter voor mezelf zorgen dan toen ik als twintiger de hele dag in het water lag."

 

Foto's © ANP, Palais Princier

 

Laatste nieuws