Plaatje Praatje: de dartelende Brigitte Bardot

In elke Beau Monde het verhaal achter een iconische foto.

Lees ook

In elke Beau Monde het verhaal achter een iconische foto. Dit keer Brigitte Bardot, dartelend over het strand van Cannes in 1956. Vrolijk, zorgeloos, vrij, gelukkig.

tekst SANDRA TEN BRINK 

Het Filmfestival van Cannes – elk jaar aan de Franse Rivièra – is door de jaren heen erg veranderd. Vroeger ging het, naast films, om Cannes zelf: de boulevard, het strand, de palmbomen, de grandeur. Beroemdheden vlogen niet èèn dagje in, maar vierden er vakantie. Met hun gezin, concullega’s èn bevriende fotografen die ze intieme kijkjes in hun leven gunden.

Verlangen naar toen

In de jaren vijftig was Brigitte Bardot (sorry Liz Taylor en Audrey Hepburn) de koningin van Cannes. De blonde bombshell poseerde in ruitjesbikini op het strand, reed op een Lambretta scooter over  de boulevard, dartelde in  zomerjurkje door de branding, at met echtgenoot Roger Vadim ijsjes in Hôtel du Cap-Eden-Roc en rookte sigaretjes met Pablo Picasso bij hem thuis. En dat alles deed de actrice beeldschoon. Haar aura: vrolijk, vrij, gelukkig. (We kijken liever naar de oude Cannes foto’s van Brigitte, dan naar het Cannes van nu, met die doorgestijlde, van elke spontaniteit gespeende persmomenten.) 

PS

‘Cannes’ staat bekend om de strenge gedragscodes en regels. Nieuw dit jaar: geen foto’s (ook geen selfies!) op de rode loper. “Cannes is gebouwd op een traditie van elegantie,” aldus de organisatie. “Kiekjes op de rode loper doen daar afbreuk aan.” 

BEELD: GETTY IMAGES

Laatste nieuws

Zie ook