Prins Laurent: ‘Ik ben het kotsbeu!’

Als prins met privileges kritiek vergelijken met jodenvervolging is niet de beste manier om je gelijk te krijgen.

Lees ook

"Er zijn veel mensen die een moord plegen nadat ze gepest werden." Was getekend: prins Laurent van België. Oh dear…

Soms zie je royal nieuws langskomen waarvan je denkt: waarom heeft die man geen woordvoerder om hem tegen zichzelf te beschermen? Niemand heeft zo'n talent om alles en iedereen met één opmerking op de kast te krijgen als prins Laurent. Hoe zit het ook alweer?

Zoals bekend ligt de prins overhoop met de regering over zijn toelage, zijn vermeende creatieve manier van boekhouden en ietwat scharrige administratie. N-VA-Kamerlid Buysrogge claimde vorige maand dat Laurent een vals verslag heeft ingediend over zijn activiteiten. De prins zou 54 activiteiten hebben ingediend maar daar stond bijvoorbeeld zijn veelbesproken bezoek aan de Chinese ambassade niet tussen.

Laurent dreigt nu Peter Buysrogge aan te klagen voor laster. "Ik ben het kotsbeu," aldus de broer van de Belgische koning Filip. Hij is woedend omdat hij naar eigen zeggen steeds wordt aangevallen "omdat ik de zoon of broer ben van een koning. Dit moet nu stoppen," zegt hij in Het Nieuwsblad. "Ik verdien dit niet. Ik ben het beu dat men mij na vijftig jaar afschildert als kwaadaardig."

Laurent eist excuses in "oprechte, duidelijke en onmiskenbare bewoordingen." 

De prins mag zich in dezen natuurlijk verdedigen, maar de manier waarop hij dat doet, is tenenkrommend. Zonder enig gevoel voor proportie vergelijkt hij zijn positie met die van de slachtoffers van de holocaust. "Als er zoiets gebeurt tegenover mij, denk ik dikwijls aan de Joden die werden doodgeschoten, gewoon omdat ze Jood waren. Hoe is het in deze wereld nog mogelijk dat men iemand beschuldigt omdat hij tot een groep mensen of een familie behoort? Het begint met pesterijen, maar het leidt tot haat."

De prins heeft naar eigen zeggen al jaren last van zijn afkomst. "Ik heb problemen gehad op school omdat ik lid was van de koninklijke familie. Maar ik heb daar nooit om gevraagd. Nooit." Hmm, hij heeft anders ook nooit aanstalten gemaakt om zijn titel en toelage op te geven, wat natuurlijk ook een optie was geweest als hij er zoveel last van had.

Ter vergelijking: zijn zus Astrid (in het roze) moet zich aan dezelfde regels houden wat betreft de verantwoording van haar toelage en heeft daar nooit problemen mee.De verongelijkte reacties van de prins, die ook gewoon zijn verantwoordelijkheid zou kunnen nemen en zich aan de regels zou kunnen houden, sieren hem niet.

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel wil graag in gesprek met de prins. "Het is duidelijk dat de prins met zijn statement begrip vraagt voor een moeilijke persoonlijke situatie," zegt hij. "Dat gesprek kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een bezoek aan het Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen. We zouden hierbij de uniciteit van de Jodenuitroeiing aankaarten maar ook respectvol luisteren naar hoe de prins zijn situatie ziet." Wat vermoedelijk een uiterste beleefde manier is om 'WTF?!' te zeggen.

UPDATE 

Zowel de prins als mijnheer Buysrogge zijn inmiddels iets teruggekrabbeld en Laurent heeft er inmiddels een volstrekt onleesbaar persbericht tegenaan gegooid #damagecontrol.

 

Foto's © ANP, Getty Images, BSR Agency, Niels Rietbergen  

Laatste nieuws

Zie ook