Bröllop! Prinses Madeleine en Chris 5 jaar getrouwd

De beddensprei van Valentino! Charlene vermomd als boomstam! Enjoy!

Lees ook

Prinses Madeleine van Zweden en haar man Chris O'Neill hebben vandaag heel wat te vieren. Niet alleen wordt hun jongste dochter Adrienne gedoopt, ze zijn ook nog eens precies vijf jaar getrouwd.

En die royal wedding van 8 juni 2013 mocht er zijn. Er was paniek, omdat de bruid zoveel was afgevallen dat Valentino haar nog in haar jurk moest naaien terwijl de klokken al beierden. En het was zo warm dat leden van de erewacht van hun stokje gingen.

Er was verbijstering want hoewel Chris inmiddels wel iets gewend was, leek het pas rond zijn jawoord bij hem door te dringen hoe euh… prinsesserig zijn vrouw was. En fashionista's lieten intussen Twitter vastlopen met commentaar op de bruidsjurk. Een terugblik met een knipoog.

Prinses Madeleine is een romantisch type, niemand had van haar een edgy bruidsjapon verwacht.

Maar dat het zó mierzoet en braaf zou worden en dat Valentino ook beddenspreien bleek te ontwerpen, was toch een verrassing voor velen.

De bruidskinderen konden deze 'dust ruffle' niet aan, er moesten volwassen lakeien aan te pas komen.

In haar chignon droeg Madeleine een groen lintje. Wie het al spotte, meende dat het een manier was om de kleuren van de kleren van de bruidskinderen terug te laten komen. Het had echter een ontroerender betekenis: haar moeder droeg het lint op haar huwelijk, het was ooit van Madeleine's oma. Niet 'something borrowed, something blue', dus,  maar lief familiegroen.

Prinses Charlene van Monaco was zonder meer de opvallendste bruidsgast. Niet alleen kwam ze alleen, ze droeg ook nog een bruine boomschors en niet één flonkertje. Nog geen diamanten studs. In een zee van tiara's liet ze even zien wat er van haar te verwachten viel als Doorluchtige Hoogheid. We waren onder de indruk van haar eigenzinnige keuze, maar niet verrukt.

Madeleine's trouwdag was tevens de dag waarop haar aanstaande schoonzusje Sofia Hellqvist officieel door de Zweedse koninklijke familie werd omhelst. Puristen onder de monarchisten grepen destijds nog geschokt naar hun parelsnoertjes bij het voormalig realitysterretje / bijna-blootmodel. Maar Sofia had inmiddels wel door wat er van haar werd verwacht: haar tattoo's verborg ze onder een zedig lila japonnetje en ze deed ontzettend haar best om niet 'Ik ben de volgende!' uit te stralen.  

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen had vast even met de bruid overlegd over de dresscode, want zelden was er ook bij haar zoveel kant tegelijk te bewonderen. Wel een beetje jammer dat ze was vergeten haar kapmantel af te doen. En nog steeds geen fatsoenlijke bling van haar schoonmoeder, koningin Sonja,  mocht lenen. De Noorse ekster houdt haar schatkamer schaamteloos voor zichzelf.

Hoewel 'upstaging the bride' een sociale doodzonde is, kwam prinses Estelle er uiteraard mee weg. Zelfs haar moedertje vond haar om óp te eten. 

Uit buitengewoon betrouwbare bron weten we dat de afdeling Scandinavië op het feest dermate heeft ingenomen dat er liederen werden aangeheven. Geen schunnige, gewoon vrolijke liederen in een soort Noors-Deens. Het schijnt lekker te galmen in zo'n paleis.

De Oranjes schitterden door afwezigheid, die zaten toen nog volop in hun inhuldigingstoer en hadden 'andere verplichtingen'. Toch jammer, het gezelschap had wel een vleugje Máxima kunnen gebruiken, voor de broodnodige sjeu. Desalniettemin: a good time was had by all.  

 

Foto's © ANP, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook