‘Zweedse kroonprinses Victoria aangerand’

#MeToo komt in de beste kringen voor...

Lees ook

Zweden is al weken in de ban van een seksschandaal rond de Zweedse Academie, de organisatie die bepaalt wie de Nobelprijs voor Literatuur krijgt. En nu lijkt ook kroonprinses Victoria slachtoffer van een man die zijn handen niet thuis kan houden.  

De vermeende dader is Jean-Claude Arnault, een soort aanjager van cultuur. Een aantal maanden geleden dienden achttien vrouwen een klacht in voor fysiek en psychisch misbruik tegen hem in.  Arnault is de echtgenoot van dichter Katarina Frostenson, één van leden van de Zweedse Academie.

Het stel runt een privéclub voor cultuur, die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen die eigendom zijn van de Academie in Parijs en Stockholm.

Arnault zou zich echter ook vergrepen hebben aan de Zweedse kroonprinses Victoria, melden lokale media. Drie verschillende bronnen van Svenska Dagbladet zagen hoe de man in 2006 zijn hand op het achterwerk van de kroonprinses legde tijdens een bijeenkomst in de Villa Bergsgården van de Academie in Stockholm. Haar vader, koning Carl-Gustaf, was ook bij die bijeenkomst.

"Het was buitengewoon onaangenaam, de adjudant van de kroonprinses mepte zijn hand weg," zegt Ebba Witt-Brattström die erbij aanwezig was. Twee bronnen bevestigen dat het hof Horace Engdahl, de vaste secretaris van de Zweedse Academie, opdracht heeft gegeven ervoor te zorgen dat Victoria nooit alleen wordt gelaten met Arnault.

Het hof heeft 'geen commentaar' maar vanuit de hele Zweedse koninklijke familie is het afgelopen jaar opvallend veel steun voor de #MeToo beweging gekomen. Zoals Victoria zelf bij een bijeenkomst zei: "Het is een extreem belangrijke campagne."  

Laatste nieuws

Zie ook