Wat hebben de Oranjes met Jordanië?

De Hashemites en de Oranjes zijn de laatste veertig jaar al heel vaak bij elkaar over de vloer gekomen.

Morgen begint het inkomend bezoek van Jordanië aan Nederland, dat eigenlijk in november zou plaats hebben, maar toen om onduidelijke redenen werd uitgesteld.

Het is bovendien afgezwakt van een 'staatsbezoek' tot een 'officieel bezoek' wat ons doet vrezen voor de tiara-factor van het event. Gelukkig kunnen de koningshuizen al jaren goed met elkaar overweg, zodat er hopelijk wat leuke momenten zullen komen. We zijn even in de archieven gedoken voor eerdere encounters tussen Nederland en Jordanië.

1978

Beatrix en Claus brachten een 5-daagsbezoek aan Jordanië, waarbij Beatrix even haar inner Indiana Jones losliet bij de historische stad Petra.

Het werd 'een studiereis' genoemd, maar het was natuurlijk gewoon een verkapte vakantie…

…met hier en daar een fotomomentje.

1984

Inkomend staatsbezoek van Jordanie aan Nederland compleet met staatsiefoto op Huis ten Bosch: v.l.n.r. Mr. Pieter van Vollenhoven, koningin Beatrix, koning Hussein, koningin Noor, prins Claus en prinses Margriet.

Curieus genoeg waren de Oranjes datzelfde jaar ook in Jordanië over de vloer (meestal zit er wat meer tijd tussen officiële bezoeken).

1989

Koning Hoessein van Jordanie arriveerde met zijn prive-jet op Schiphol, waar hij werd welkom geheten door Koningin Beatrix. De koning was in Nederland voor een milieutop. Destijds was zure regen nog hot, daar hoor je nooit meer iets over.

1992

Kroonprins Willem-Alexander haalde koning Hussein op van Schiphol. De koning was in Nederland voor een internationaal forum.

1994

In 1994 waren koningin Beatrix en prins Claus voor een driedaags staatsbezoek in Jordanië. Er werden geschenken uitgewisseld…

…en er werd wat colour locale geproefd (Hare Majesteit had de grootste moeite de koninklijke zedigheid te bewaren op de lage bank, nog even afgezien van het feit dat elegant opstaan best een uitdaging was).

En dit was staatsbezoekfashion in de nineties: Beatrix hield van matchy-matchy, tot en met haar oogschaduw toe #AndreRieuVibes.

Koning Hoessein en koningin Noor namen op de luchthaven van Amman hartelijk afscheid van prins Claus en een vrolijk zwaaiende koningin Beatrix.

1997

Koning Hussein (de vader van de huidige koning Abdullah) en koningin Noor van Jordanië arriveerden in juni op vliegveld Valkenburg voor een tweedaags officieel bezoek aan Nederland. Koningin Beatrix ontving het echtpaar…

…en het contact was overduidelijk hartelijk.

2006

Het laatste echte staatsbezoek stamt uit 2006. Dat de banden goed zijn, bleek wel uit het feit dat koningin Beatrix het stel zelf ging ophalen op Schiphol, met hartelijke kussen en al.

Koningin Beatrix en koningin Rania van Jordanië op de Bataviawerf in Lelystad. Ze werden op een golfkar naar de plaats van bestemming gebracht omdat Rania haar enkel had gebroken. Rania en Abdullah waren voor een driedaags staatsbezoek in Nederland. Op de Bataviawerf verrichtte ze het laatste houtsnijwerk aan de replica van de 7 Provinciën.

Bij dat bezoek had Abdullah nog een niet al te flatteuze snor en had Beatrix zichtbaar weinig vertrouwen in de bevlogen speechtalenten van toenmalig premier Balkenende.

Haar eigen speech liet overigens ook te wensen over, getuige de glazige blik van Rania bij het staatsbanket op Noordeinde.

Deze foto werd gemaakt bij de contraprestatie, we hebben geen idee waar Willem-Alexander en Máxima destijds uithingen, maar leuk dat prinses Laurentien ook even een momentje kon pakken.

2013

Prinses Beatrix en prinses Sumaya bint El Hassan van Jordanie komen aan voor de opening van de tentoonstelling 'Petra. Wonder in de woestijn' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

2014

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen koning Abdullah II Bin Al-Hussein van Jordanië op Paleis Huis ten Bosch met hugs en kussen, op de eerste dag van de Nuclear Security Summit.

2016

Koning Willem-Alexander op bezoek in Amman bij een bezoek aan Nederlandse troepen die als onderdeel van de internationale coalitie in Jordanië gelegerd zijn.

PROGRAMMA 2018

Dinsdag

  • Na de welkomstceremonie op Paleis Noordeinde bezoeken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Koning Abdullah II en Koningin Rania World Class Students in het Haagse theater Diligentia.
  • Koningin Máxima en Koningin Rania bezoeken het Gemeentemuseum Den Haag.
  • Koning Willem-Alexander en Koning Abdullah II wonen een rondetafelgesprek bij over contraterrorisme.
  • De eerste dag van het bezoek wordt afgesloten met een diner op Paleis Noordeinde.

 

Woensdag

  • Koningin Máxima en Koningin Rania de Techniek & ICT campus van ROC Mondriaan in Den Haag.
  • Koning Abdullah II bezoekt het parlement en luncht met minister-president Rutte, Rania, Willem-Alexander en Máxima.
  • Na de lunch vertrekt het gezelschap naar VNO-NCW voor een business round table met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Jordaanse bedrijfsleven.
  • Op Paleis Noordeinde nemen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima afscheid van Koning Abdullah II en Koningin Rania.
  • Het Jordaanse Koningspaar bezoekt aansluitend het Joint Inspection Centre Schiphol (JIC) op Amsterdam Airport Schiphol voor ze terug naar huis vliegen.

 

Foto's © Getty Images / ANP / BSR Agency

Laatste nieuws