Dit is Angela Kelly, de kleedster van de Queen!

Angela Kelly is de vertrouweling die van koningin Elizabeth een royal stijlicoon heeft gemaakt.

Dat Hare Majesteit op haar 91ste een stijlicoon is, is te danken aan Angela Kelly (66), de vrouw achter elke knoop, elke zoom en elke outfit van koningin Elizabeth.

Geen wonder dat de Queen haar deze week meevroeg naar haar Fashion Week debuut, waar Angela front row naast Anna Wintour zat, maar toch vooral als vertrouweling Hare Majesteit assisteerde. Zo'n band krijg je vanzelf, als je je baas dagelijks in haar ondergoed ziet.

Angela Kelly is de dochter van een Liverpoolse kraandrijver, die al bijna 25 jaar de belangrijkste adviseur en rechterhand van de Queen is op het gebied van kleding. Ze naaide als kind zelf kleren voor haar poppen, leerde zichzelf patroontekenen en had als twintiger de gave om zich leuk te kleden 'on a budget'.

In 1991 leerde Angela Betty Leek kennen, de kamenier van de Queen Mum, de moeder van de huidige koningin. Beide vrouwen waren onder de indruk van Angela, de Queen Mum liet haar weten dat er altijd een baan voor haar zou zijn op het paleis. Binnen een jaar werd Angela voorgesteld aan koningin Elizabeth, bij wie ze in 1994 in dienst trad.

Als de koningin tegen de staf van Windsor Castle 'I'm stepping out for a bit' zegt, betekent dit dat ze, met minimaal twee honden in haar kielzog, een kopje Darjeeling gaat drinken en even gaat bijkletsen bij Angela. Die in een eigen huisje op het terrein woont, als Personal Assistant, Advisor and Curator to the Queen (Jewellery, Insignia and Wardrobe).

 

Een bericht gedeeld door Roma Millen (@romamillen1) op

Wat vermoedelijk de mooiste functieomschrijving ooit is en een lintje opleverde. Hun relatie is overigens ook dan formeel: Angela noemt haar baas 'Your Majesty' of Ma'am' en de koningin noemt haar 'Angela'. Maar ze weten wel alles van elkaars familie, hun favoriete gespreksonderwerp.

Angela naait veel kleding zelf en is de drijvende kracht achter de felle kleuren waarin de supersenior vaak schittert. Daarnaast koopt ze in overleg kleding in, waarbij Stewart Parvin een favoriet is. Kelly maakt die kleding vervolgens volmaakt op maat. Ze is niet alleen de kleedster van De Queen, ze helpt ook andere leden van de Windsors.

 

Een bericht gedeeld door Roma Millen (@romamillen1) op

Zo maakte ze de nieuwe doopjurk waarin George en Charlotte zijn gedoopt. Adviseerde hertogin Kate een loodveter in haar zomen te laten naaien om haar vele Marilyn Monroe-momentjes tegen te gaan. Heeft hoogstpersoonlijk de royal dresscode uitgelegd aan Meghan Markle. En heeft al vele malen op het laatste moment hertogin Camilla gered, die grossiert in winkelhaken en afgevallen knopen.

Maar prioriteit heeft toch de Queen te laten schitteren. En op de kleintjes te letten, want daar houdt haar zeer zuinige baas van. Soms koopt Angela gewoon knopen voor de Queen op de markt. "Ik heb een eenvoudige afkomst en ik hoop eenvoudig te blijven," zegt Angela. "En ik hoop samen met de Queen oud te mogen worden, want dit is de baan van mijn dromen."

 

Foto's © ANP / Getty Images

Laatste nieuws