Burggravin Weymouth: aristo nieuwe stijl

Emma is zo dol op landgoed Longleat dat je gewoon bij haar op de tea kunt (wel eerst even boeken).

Ze is kok, model en filantrope. Ze ligt overhoop met haar chique schoonmoeder. En ze maakt deel uit van de meest excentrieke adellijke familie van Engeland: maak kennis met burggravin Weymouth.

Emma Thynn (32), geboren als Emma McQuiston, leerde haar echtgenoot kennen toen ze vier was: ze was bruidsmeisje op het huwelijk van haar halfbroer met lady Silvy Xerne Thynn. "Toen viel ik nog niet op hem, hoor," zegt ze. "We kwamen elkaar later tegen, hernieuwden onze vriendschap. Dat werd daten en verloven. We zijn nu ruim vier jaar getrouwd."

Emma studeerde kunstgeschiedenis en zat op de London Academy of Music and Dramatic Art, een vooraanstaande theateropleiding. In juni 2013 trouwde ze met Ceawlin Thynn (43), burggraaf Weymouth en de oudste zoon van Alexander Thynn, 7de markies van Bath en zijn vrouw Anna.

Haar schoonvader was niet bij het huwelijk omdat hij knallende ruzie had met Ceawlin over veranderingen die de burggraaf wilde aanbrengen op Longleat, om het familielandgoed levensvatbaar te houden. De bruidegom verbood zijn eigen moeder te komen, omdat die regelmatig racistische opmerkingen over Emma had gemaakt. En dat terwijl ze zelf toch ook bepaald geen traditionele aristo's waren in hun jonge jaren (deze foto is uit 1975). 

Longleat is een enorm Elizabethaans landgoed in Wiltshire met een eigen safaripark, een Center Parcs en het langste doolhof ter wereld.

Het was het eerste 'stately home' in Engeland dat voor het publiek werd geopend. Daar werd destijds schande van gesproken, maar door het uit te baten, heeft de familie het landgoed wel kunnen behouden.

Een groot deel van het huis is te bezichtigen…

…waaronder de Rode Bibliotheek met 40.000 boeken), de Chinese slaapkamer en de banketzaal.

"Ik vind het geweldig om hier te wonen," zegt Emma (en ja, dat is zijzelf, op dat olieverfje). "Het is een heel speciale plek, met schitterende tuinen die zijn ontworpen door Capability Brown. Als ik de oprijlaan oprijd, voel ik nog altijd vlinders in mijn buik."

De huidige markies, Alexander (86 jaar, rechts Ceawlin) is een mengeling tussen een excentrieke aristocraat en een artistieke hippie. Hij loopt er altijd kleurrijk gekleed bij en vele wandschilderingen in het huis, waaronder die met erotische voorstellingen uit de Kama Sutra, zijn van hem.

Met Anna onderhoudt hij een open huwelijk, zodat hij ongestraft al meer dan zeventig maîtresses heeft gehad, waarvan hij er een aantal in cottages op het landgoed laat wonen. Hij noemt deze dames zijn 'wifelets'. Een van de redenen voor de vete tussen vader en zoon is dat Ceawlin de 'wifelets' wil uitzetten (dat is nog niet gebeurd) en enkele van zijn vaders muurschilderingen heeft verwijderd.  

Of Alexander en Anna het nu willen of niet, als de eerste er niet meer is, wordt Ceawlin toch echt de 8ste markies van Bath en heeft de Engelse adel er een spannende nieuwe markiezin bij. Het stel heeft twee kinderen: John (3,5) en Henry (1). Die laatste arriveerde per draagmoeder omdat Emma met gezondheidsproblemen kampte: "Ik was erg ziek tijdens mijn eerste zwangerschap en kan beter niet meer zelf zwanger worden." Oma Anna mag ook de kleinkinderen niet zien, omdat ze hardleers nare opmerkingen blijft maken.

Alexander droeg het management van het landgoed in 2010 al over aan Ceawlin die voortvarend bezig is om het financieel gezond te houden. Ook Emma draagt haar steentje bij aan het familiebedrijf. Ze heeft een eigen lifestylewebsite en een eigen online kookshow.

In Emma's Kitchen kookt ze historische en eigen recepten in de keukens van Longleat.

Daarnaast houdt ze regelmatig Emma's Afternoon Tea op Longleat, waarbij ze zoveel mogelijk gebruik maakt van streekproducten. En sinds vorig jaar bestiert ze een eigen Food and Drink Festival. "Ik vind het enig om hier mensen te ontvangen," zegt ze. "Het is hier zo mooi, dat willen we delen. Ik wil van Longleat een echte foodie-bestemming maken"

En schoonmoeder Anna intussen maar tandenknarsen over de aanstaande Lady of Longleat. "Ik voel een enorme verantwoordelijkheid om het huis te bewaren voor volgende generaties," zegt Emma. "We wonen in een huis met een rijke historie, dat is zowel geweldig als overweldigend. Er is een deurpost waarin sinds 1700 de lengte van de kinderen Thynn op wordt bijgehouden. Dat is mijn favoriete plek in het huis. Al die kleine streepjes met de data erbij. Ceawlin en zijn zus Lenka staan erop. En John ook, helemaal onderaan. Dat vind ik mooi, dat er al een nieuwe generatie is."

Het motto van Emma's leuke, smakelijke lifestyleblog is 'Moderation, not deprivation', ofwel 'Matigheid, geen onthouding'.

Mocht je bij Emma op de thee willen of het huis willen bezichtigen, dan kun je terecht op Longleat.

Foto's © Emma Weymouth, BSR Agency, Getty Images, met dank aan Salisbury Life

Laatste nieuws