Debutanten op 50ste Wiener Ball in Noordwijk

Dresscode: white tie en verder biedt 'Sissi' ruimschoots inspiratie om te netwerken in baljapon.

De adel in Nederland gaat bij voorkeur geruisloos door het leven, op één uitzondering na: het Wiener Ball, waarop 'ons soort mensen' met elkaar walst, in de stille hoop op een match, zo tipt ons Adel in Nederland.

Het bal wordt gehouden op 9 februari 2018 en is helemaal 'Sissi', compleet met dresscode White Tie. Het wordt geopend door het ‘Jungdamen- und Herrenkomitee’, de jonge mensen die hun debuut maken. Zij doen dat met een serie gezamenlijke, traditionele dansen.

Vanzelfsprekend is dat de Weense wals, maar ook een klassieke polonaise en een quadrille horen daar bij. De jongedames vormen een prachtig plaatje, in hun sneeuwwitte baljaponnen, met lange handschoenen en een fonkelend diadeem in het haar. Het filmpje is van het 49ste Wiener Ball. 

Van de jongemannen in rok of gala-uniform ontvangen de jongedames een klein biedermeier boeket, dat ze vasthouden tijdens het debuteren. Het is voor ouders en familieleden een trots moment, als de debutanten laten zien welke dansen ze samen ingestudeerd hebben, om zo traditioneel verbonden te zijn met het maken van hun debuut, zoals dat vroeger ging in de Oostenrijkse society.

De kaartverkoop voor het bal in Huis ter Duin is inmiddels gestart en de aankomende debutanten zijn al aan het oefenen met danslessen voor hun debuut, waarbij de jongedames in het wit met diadeem in het haar zullen verschijnen en de jongeheren in rok of uniform.

Ook dit keer zijn er weer debutanten uit adellijke en patriciaatsfamilies. Na de openingswals van de debutanten weerklinkt het ‘Alles Walzer!’ en wordt de dansvloer vrijgegeven voor de andere gasten.

Op het Wiener Ball zullen naar verwachting 800-1000 gasten in Grand Hotel Huis ter Duin aanwezig zijn, waarbij de dames in het lang en de heren in smoking, rok of uniform met hun onderscheidingen zullen verschijnen.

Er zal een orkest in de hoofdzaal spelen en hier zal niet alleen de openingsdans van de avond door de debutanten plaatsvinden, maar ook de traditionele Mitternachtsquadrille. Het bal wordt afgesloten met het zingen van het ‘Brüderlein Fein’. Sprookjes bestaan nog, de elite óók. 

LEES MEER: 

 

Foto's © Getty Images, bron: Adel in Nederland 

Laatste nieuws