België: prins Laurent maakt comeback, moet dokken

Het is opmerkelijk hoe snel de prins is opgeknapt, nu blijkt dat de korting op zijn toelage slechts één parlementaire stemming van hem verwijderd is.

Lees ook

Wat te doen als de regering je flink op je royal uitkering wil korten? Prins Laurent van België voelde zich na vijf maanden 'ziekteverlof' prompt weer goed genoeg om in het openbaar te verschijnen. Wat een toeval!

Prins Laurent, de jongere broer van de Belgische koning Filip, moet volgend jaar 45.000 euro inleveren als straf voor zijn eigenzinnige optreden. De Belgische regering heeft besloten de toelage van de prins, zo'n drie ton, eenmalig met 15 procent te verlagen. Premier Michel benadrukt dat het parlement uiteindelijk beslist of de toelage daadwerkelijk wordt gekort: "Wij hebben een advies naar het parlement gestuurd, het laatste woord ligt daar.''

De Belgen hebben genoeg van de onhandige soloacties van Laurent, die zich vandaag frisgeknipt liet fotograferen.

Zo bezocht hij afgelopen zomer in uniform een receptie op de Chinese ambassade ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan van het Rode Leger. Daarvoor had hij geen toestemming gevraagd aan de regering. Hij zette foto's van zichzelf online, poserend met geüniformeerde Chinese militairen.

Eerder had premier Michel Laurent (hier met Kelly Pfaff) ook al aangesproken op ongeoorloofde contacten, met bijvoorbeeld de omstreden Congolese president Kabila en de premier van Sri Lanka. Volgens Michel is de beoogde verlaging "gebaseerd op een heel gedetailleerde juridische analyse. We hebben beslist dat de wet toegepast moet worden. Er zijn rechten en plichten, dat geldt voor iedereen."

Nog voordat het kabinet tot de strafmaatregel had besloten, liet Laurent al weten dat een inperking van zijn budget een schending van zijn mensenrechten is. De maatregel zou hem veroordelen tot een "sociaal isolement". Laurents advocaat noemt de sanctie 'zonder precedent en disproportioneel, want de factor zowat de hele jaarlijkse nettobezoldiging van de prins.' Dat valt voor wel weer mee: de prins kreeg ruim drie ton, dus hij houdt nog een leuk bedrag over.

LEES MEER Prins Laurent nu écht van het padje 

Foto's © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook