Kerst met de Queen: dít staat Meghan te wachten

Eindeloos omkleden, niet te vroeg arriveren: kerst op Sandringham is een sociaal mijnenveld.

Lees ook

Het is vrijwel zeker dat Meghan Markle de kerst met haar verloofde prins Harry op Sandringham zal doorbrengen. En dat wordt alles behalve relaxed uitbuiken onder de boom.

De Queen arriveert altijd een paar dagen eerder op Sandringham, het landgoed waar ze traditioneel de feestdagen doorbrengt en tot februari resideert.

Ze reist per trein van King's Cross…

… en laat zich lekker rijden.

Al die tijd blijft de kerstboom trouwens staan en die is een stuk soberder opgetuigd dan die van Windsor Castle en Buckingham Palace. Er staat een echte in de grote woonkamer en een dertig jaar oude zilveren nepboom in de eetzaal.

De rest van de familie arriveert op 24 december na de middag. Het is traditie om als naaste familie bij elkaar te komen, maar geen verplichting. Zo vieren Kate en William ook wel eens kerst bij de Middletons of gewoon bij hen thuis op Anmer Hall.

Omdat de familie zo groot is geworden, geeft de Queen tegenwoordig in de week voor kerst een lunch waar ook de familieleden die wat verder verwijderd van de troon zijn voor worden uitgenodigd. Dit is een diplomatieke manier om Sandringham wat te ontlasten en de royals hun eigen plan te laten trekken. Harry arriveerde in 2015 met zijn neefje, prins George. 

Goed, het kerstprogramma op Sandringham, dus. Men arriveert allemaal op een eigen tijd, om chaos te voorkomen. De meest senior leden komen als laatste aan. Harry en Meghan worden dus voor Kate en William en Charles en Camilla verwacht.

Meeting Point is de White Drawing Room (de witte salon) waar iedereen een schema krijgt waarop staat wat er waar van wie wordt verwacht. Voor de vorm worden er nog wat ornamentjes in de boom gehangen (die dan al is opgetuigd door de lakeien).

Na de afternoon tea op 24 december worden de cadeautjes opengemaakt, die dan al op tafels klaarliggen. De Windsors zijn dol op vulgaire geschenken: zo kreeg de Queen ooit een Billy Bass vis (zo eentje die spontaan begint te zingen, hij belandde uiteindelijk op Balmoral) en van Harry een douchemuts met daarop 'Ain't Life A Bitch?'

Anne schonk Charles een hoesje voor het deksel van een toilet, in wit skai

Kate maakte een goede beurt door iedereen op zelfgemaakte jam en chutney te trakteren. Meghan doet er goed aan om nog even een bestellinkje in Canada te plaatsen qua esdoornsiroop of iets dergelijks. Bij voorkeur in een ordinaire toeristenverpakking.

Om 20:15 wordt er gedineerd – dress code black tie – bij kaarslicht.  Wat je hier ziet is een fractie van de 'dining room', de tafel kan worden verlengd. Miss Markle doet er ook goed aan om een koffer vol kleren mee te nemen, want de Windsors verkleden zich vijf keer per dag. Nodig zijn een ochtendoutfit, jachtkleding, een jurk voor de post-jacht tea en de kerk, een cocktailjurk voor de borrel voor het diner en een lange japon – niet te bloot – voor het black tie diner. En dan nog alles dubbel, voor geval-van-je-weet-maar-nooit.

Op Eerste Kerstdag wordt er al vroeg een stevig ontbijt geserveerd, waarna een selectie naar een vroege privékerkdienst gaat en alle gasten rond elf uur naar de St Mary Magdalen kerk lopen. Na afloop is er een impromptu meet & greet met fans. Daarna wordt er geluncht en het menu is al jaren hetzelfde: een salade met garnalen of kreeft, een gebraden kalkoen en alle klassiekers zoals knolselderij, wortels, spruitjes en een klassieke Christmas pudding die al sinds begon november staat in te trekken.

Er zijn Christmas crackers (fraai verpakte rotjes met een cadeautje erin) en het hele gezelschap kijkt samen naar de eerder opgenomen kersttoespraak van de Queen. Die trekt zich dan even terug met wat corgi's omdat ze het ongemakkelijk vindt zichzelf te zien in het bijzijn van haar familie.

Verder wordt de dag stukgeslagen met wandelen, spelletjes en een beetje tv kijken

Aan het einde van de middag treft men elkaar weer voor de tea, ditmaal met kersttulband met gedroogde vruchten. Het diner op Eerste Kerstdag bestaat uit een groot buffet met 16-20 gerechten, na afloop proost de chef-kok in de eetzaal met de familie: het is de enige keer in het jaar dat hij zich daar vervoegt, hij geniet er van een bodempje whisky met de Windsors.

Op Tweede Kerstdag (Boxing Day) wordt er al vroeg gejaagd, waarna de festiviteiten worden afgerond en iedereen weer naar zijn eigen paleis gaat. Camilla is meestal de eerste die vertrekt: zij brengt Tweede Kerstdag door met haar eigen kinderen en kleinkinderen in haar huis in Wiltshire, voor ze met Charles naar Birkhall (hun verblijf in Schotland) gaat.

Na alle drukte zal de Queen zich vermoedelijk bij Philip voegen. Die woont tegenwoordig in Wood Farm, een kloeke, maar knusse cottage op het terrein van Sandringham, met een kleine staf. Na de drukke kerstdagen zal een beetje rust en privacy vast in de smaak vallen. Nog niet bekend is of Harry oud en nieuw in Los Angeles viert. Wat wel zo sympathiek zou zijn, want het inschikken hoeft natuurlijk niet altijd van één kant te komen.

 

Foto's © ANP, Wikimedia, Getty Images, BSR Agency, Diana Remembered.

Laatste nieuws

Zie ook