De week van de Oranjes: Máxima, Mabel en Amalia!

Vrolijke schoonzusjes, een jarige kroonprinses én een hardleers Dom Bontje: de Oranjes hadden weer een dolle week.

Lees ook

Na de onvergetelijke beelden van een drummende en duikende koning Willem-Alexander en koningin Máxima, was het deze week weer royal business as usual.

MAANDAG

Prinses Beatrix had de twijfelachtige eer om voor de derde (!) keer te worden genomineerd voor prijs van Dom Bontje 2017. Hmm, we hopen dat de Koninklijke Border Terriërs veilig zijn. 

DINSDAG

Koning Willem-Alexander bracht een werkbezoek aan politiebureau Woerden. Tijdens het bezoek sprak de koning met politieagenten en medewerkers van het basisteam over de impact van de reorganisatie bij de vorming van de Nationale Politie.

Die verloopt ongeveer even soepel als zijn eigen verbouwing van Huis Ten Bosch, dus er waren vast wel wat aanknopingspuntjes. En hij zal zich nog nooit zó goed beschermd hebben gevoeld. 

WOENSDAG   

Woensdag, geloofbrievendag! Koning Willem-Alexander ontvangt hier  in de Blauwe Zaal van Noordeinde die van de ambassadeur van de Federale Republiek Nigeria, Oji Nyimenaute Ngofa…

…en die van het vorstendom Andorra, Esther Rabasa Grau. Het Lelijke Haardstuk keek toe en zag dat het Goed was.

Omdat Zijne Majesteit toch lekker bezig was, jaste hij er meteen ook de beëdiging van drie raadsheren (waarvan twee vrouwen: is het dan niet raadsvrouwen, RVD?) en de advocaat-generaal van de Hoge Raad der Nederlanden door. Uiteraard gedekt in de rug door het Royal Stofnest.

's Avonds rukten de Oranjes massaal uit voor de uitreiking van de 20ste  Prins Clausprijs in het Koninklijk Paleis Amsterdam. In de prijzen vielen Braziliaanse filmmaker en rechtenactivist Vincent Carelli,  Chinese ontwerper nieuwe media en milieuactivist Ma Jun. Maar eigenlijk hadden we het meer over hoe slecht het koningspaar bij elkaar kleurde en hoe hopeloos de pakken van ZM slobberen… 

Ter ere van de prijs van de geliefde patriarch waren al zijn dierbaren erbij: hier delen Mabel en Laurentien een inside joke. 

DONDERDAG

De dag begon ongetwijfeld met een Lang-zal-ze-leven voor jarige prinses Amalia die 14 is geworden. Die ging vervolgens gewoon naar school: ze zit in de derde van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Koningin Máxima stortte zich in de file naar Amsterdam. Daar opende ze in De Beurs van Berlage in Amsterdam de vijfde IGNITE conferentie van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SPARK.

De conferentie ‘Rebuilding Futures’ richt zich op ondernemerschap en hoger onderwijs in de wederopbouw van landen na conflictsituaties. Koningin Máxima was aanwezig in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering. En die tas die hier zo ongemanierd op tafel staat was dus niet van haar.

De koning (in een beter pak!) was op zijn beurt op weg naar Utrecht waar hij op Nationale Vrijwilligersdag de jubileumbijeenkomst van het Oranje Fonds bijwoonde. Máxima en hij zijn beschermpaar van het fonds dat in 2002 als huwelijksgeschenk werd aangeboden en er is voor mensen en organisaties die anderen betrekken bij de samenleving.

Mr. Pieter van Vollenhoven reikte op zijn beurt in Nieuwegein het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit aan de 7-jarige Eline. Goed gedaan, Eline! 

 

Openingsfoto's © PPE Agency / andere foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook