Royal fotograaf Chris Jackson: ‘Ik heb de leukste baan ter wereld’

Zelfs zijn vrouw heeft een royal link: maak kennis met Chris Jackson, een van de beste royaltyfotografen ter wereld.

Hij reist de wereld over om de Engelse koninklijke familie te fotograferen en zijn foto's zie je vrijwel dagelijks hier op Beau Monde: Chris Jackson, 's werelds bekendste royalty-fotograaf.

Soms staat Chris met honderd anderen achter een hek, soms moet hij met een kanon van een lens van grote afstand het perfecte plaatje schieten. Maar Jackson heeft inmiddels zo'n indrukwekkende reputatie opgebouwd, dat hij ook gewoon rechtstreeks door de Windsors gevraagd wordt. 

Zo was hij degene die door hertogin Kate en prins William werd uitgenodigd om het voor-het-eerst-naar-school-moment van prins George vast te leggen, op de stoep van Kensington Palace. En het was niet voor het eerst dat hij daar privé over de vloer kwam: hij nam ook de officiële foto's voor de vierde verjaardag van George. Dus die was niet voor niets zo op zijn gemak bij een vertrouwd gezicht. 

Tijdens zijn studie psychologie had Chris een donkere kamer in zijn studentenflat waar hij het liefst bezig was. Hij maakte zijn studie af, maar ging daarna aan het werk als fotograaf voor verschillende agentschappen, tot hij vijftien jaar geleden door Getty Images werd ingelijfd, eerst als verkoper. "Ik moest veel leningen afbetalen die ik had afgesloten om fotoapparatuur te kopen," zegt hij. "Dus ik was blij met het werk, maar Getty zei al snel dat ik misschien beter was in foto's maken dan ze verkopen."   

Chris is de meester van de momentopname, iemand die net even op een andere plek gaat staan en een goed oog heeft voor plaatjes die net even wat meer sfeer hebben dan het gemiddelde royal-op-werkbezoek-plaatje. Hij mag zijn onderwerpen graag op een onbewaakt moment vastleggen, maar zet ze nooit voor schut. "Sinds de hertog van Cambridge zich verloofde is zijn verhaal een interessante fulltime job geworden," zegt hij. "Het behelst zo'n beetje alles wat ik geweldig vind aan fotograferen. Ik heb de leukste baan ter wereld."

© Getty Images

Zo maakt hij vaak internationale reizen met de Windsors, waarbij hij vooral bij charitatieve trips één op één kan werken met prins Harry en prins William. "De koninklijke familie fotograferen is anders dan celebrity's fotograferen," zegt Chris, hier met Harry bij een expositie van Harry's goede doel Sentebale.

"Je creëert historische beelden. Het gaat er heel formeel aan toe en dat is wat hen de koninklijke familie maakt. Maar mensen waarderen de spontane momenten erg, van jongere leden die zich met goede doelen bezig houden. Dus dat heeft echt prioriteit voor me, om die vast te leggen. De combinatie van de formele en de spontane foto's documenteert de Royal Family als geheel."

Chris leerde zelfs de liefde van zijn leven kennen door de Windsors: hij is in juni in Frankrijk  getrouwd met Natasha Archer, de stylist van hertogin Kate. Bij het beroepshalve in elkaars buurt rondhangen sprong de vonk over. Hij zegt grijnzend 'absoluut boven zijn stand' te zijn getrouwd, maar ook: "Ik kan er niet teveel over zeggen."

Jackson geniet enorm van alle reizen die hij maakt en alle bijzondere ontmoetingen die hij heeft. Over zijn werk zegt hij: "De agenda zit boordevol, maar leden van de koninklijke familie zijn gewoontedieren. De royal timetable heeft elk jaar vaak dezelfde events, je weet wanneer ze waar zijn en hoe ze werken. Ze zijn heel traditioneel. Dat geeft ook mijn leven een zekere regelmaat. Het moeilijkste is als prins Harry op een royal tour is en de prins van Wales ook iets doet. Dan moet ik kiezen. Dat zit me dan dwars. Ik heb de drive om allebei die foto's te willen maken."

 

Openingsbeeld © Getty Images, bron: Business Insider

Laatste nieuws