Lichte kleding bewuste keuze voor hertogin Kate

Puristen kunnen nog zo mopperen, de royal dresscode voor herdenkingen is veranderd.

Ook voor de tweede dag van de herdenking van de slag rond Ieper koos de hertogin van Cambridge voor lichte kleding. Kritiek of niet, het lijkt een bewuste keuze te zijn.

Kate was met echtgenoot prins William, schoonvader prins Charles en koning Filip en koningin Mathilde van België aanwezig bij de herdenking op Tyne Cot Cemetery, een Britse militaire begraafplaats voor gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

© Clarence House

De hertogin van Cambridge droeg gisteravond voor de Last Post ceremonie een crèmekleurige Alexander McQueen en op de begraafplaats vandaag een beige Catherine Walker. De laatste tijd krijgt ze vaak kritiek op het feit dat ze voor dit soort gelegenheden niet in het zwart gekleed gaat. De vraag is of dat terecht is. Tenzij het gaat om een ramp of een nationale dodenherdenking kleden royals zich nog maar zelden in het zwart.

© Clarence House

De Queen, toch het grootste rolmodel voor Kate, kleedt zich desgewenst stemmig, maar is ook niet vies van lichte pasteltinten of een gedempt bloemetje bij herdenkingen. Lichte kleding maakt royals bovendien goed zichtbaar en dat past weer bij een andere uitspraak van Hare Majesteit: "I have to be seen to be believed" (Ik moet gezien worden om mensen in me te laten geloven).  Het is dus goed mogelijk dat Kate hierin gewoon de regie volgt van de huidige baas van The Firm, zoals The Royal Family zich graag mag noemen.

© Clarence House

Ook het royal gezelschap dat zich voor de herdenking had verzameld, had zich keurig, maar niet per se heel somber gekleed.  Kroonprins Charles droeg een licht zomerkostuum dat vroeg op de dag al gezellig kreukte. Dat er geen bad blood is tussen vader en zoon door de Diana-documentaire die soms best een beetje pijnlijk was voor de prins van Wales, blijkt wel uit het feit dat er hartelijk gezoend werd bij wijze van begroeting.  

© Belgische Monarchie

Koningin Mathilde van België droeg ook geen zwart, maar crèmekleurig kant. Puristen zullen eraan moeten wennen: licht is het nieuwe donker. 

Lees ook:

 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..