Glamour met een knipoog

Royal Gaap: 'Duurt dit nog lang?'

Heel menselijk, ook prinsen en prinsessen worden wel eens overvallen door acute slaap.

Royal Gaap: 'Duurt dit nog lang?'

Het is o zo menselijk, als royal overvallen worden door een stevige geeuw. Of – shock & royal horror – een dutje. En uitgerekend dán drukken fotografen uiteraard af…

De functieomschrijving van een professional royal luidt ongeveer als volgt: 'Moet in staat zijn langdurig keurig stil te kunnen staan of zitten. Polsen en armen dienen in topconditie te zijn wegens overmatig vaak handen schudden en wuiven. En de persoon in kwestie moet te allen tijde belangstelling kunnen veinzen voor zaken die hem/haar niet boeien.'

Dat prinses Estelle van Zweden (5) zich even liet gaan ↑ op de verjaardag van haar moeder, is begrijpelijk. Ze was die dag al vanaf negen uur in touw geweest met kerkdiensten, wuifmomenten en een tocht per koets door de stad. Dan mag je er als kleuter 's avonds even helemaal klaar mee zijn, het was al heel knap dat ze het zo lang had volgehouden.

Defilé-dutje

© PPE Agency / Nieboer

Hetzelfde geldt voor prins Emmanuel van België (11), die even de ogen sloot tijdens het Nationale Defilé. Ook hij moest al vroeg naar de mis, gevolgd door een eindeloos lange tocht langs mede-Belgen en andere moetjes. Dan ook nog aan het einde van de middag in de zinderende zon een heel defilé uitzitten – er zijn grenzen.

Windsorgaapje

© Tim Graham / Getty Images

De Queen beschikt over een ijzeren beheersing, dit is in de 66 jaar dat ze op de troon zit zo'n beetje de enige foto waarop ze zichtbaar een beschaefde geeuw toont. Ter verdediging: het was in 1983 bloedheet in India, ze had er al een eindeloze dag opzitten én ze had nog last van het tijdverschil. 

Doornroosje

© PPE Agency / Nieboer

De Saksen-Coburgjes zijn blijkbaar erfelijk belast met door protocollen opgewekte narcolepsie, want prinses Astrid van België, tante van prins Emmanuel, kon eveneens een gaap niet onderdrukken. De ziel liep ook al op krukken, het kan ook nog een medicinaal opgewekte geeuw zijn.  

Ervaren dutter

Prins Edward, de jongste zoon van de Queen, soesde zich succesvol door een voorstelling heen, echtgenoot Sophie liet hem liefdevol dutten. Aan Kate en William te zien was het warm in de royal loge en hadden ook zij moeite om hun ogen open te houden. 

Bored!

© Robin Utrecht / ANP

Beau Monde Bekentenis: wij vinden het lange-afstandsschaatsen heel knap, maar intens saai. Sven Kramer één keer voorbij zien suizen, soit. Maar 5000 meter uitzitten? Boring! Dus we zijn in dit geval helemaal Team Amalia. Die ook nog eens kampte met het tijdsverschil, want ze was door haar sportieve ouders in 2010 voor volk en vaderland meegesleurd naar de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Jetlag

© ANP

Koningin Beatrix trok de jetlag niet en nam even een momentje voor zichzelf bij een voorstelling op St. Maarten in 2001.

Powernap

© PPE Agency / Edwin Veloo  

En dat het de besten kan overkomen bewijst deze foto van de Oranjes uit 2010. Het uitreiken van de Appeltjes van Oranjes moet buitengewoon inspannend zijn geweest, want het Koninklijk Huis besloot collectief even de ogen te sluiten.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images